Dotychczas Jan Olbracht nie oczarowywał mnie swoimi wyrobami. Przed szansą na zmianę takiego stanu rzeczy stanął Kord. Piwo określane jest mianem Quintupla, co stanowi połączenie Quadrupla z Barley Wine. Ponadto trunek doczekał się wielu wersji leżakowanych w różnego rodzaju beczkach (brandy, bourbon, cognac, rum, red wine, sherry). Mi przytrafiła się edycja Whiskey Barrel Aged, którą właśnie dzisiaj mam okazję przedstawić.
Widzę:
Widzę:
Pozytywnych wrażeń dostarcza już samo opakowanie. Połączenie zgrabnej butelki z elegancką etykietą tworzy obraz produktu wysokiej klasy.
W środku skrywa się ciemno-miedziana ciecz, którą zwieńcza beżowa piana o średniopęcherzykowej strukturze. Jednakże widokiem piany nie sposób się nacieszyć, gdyż znika ona w szybszym tempie niż się pojawia.
W środku skrywa się ciemno-miedziana ciecz, którą zwieńcza beżowa piana o średniopęcherzykowej strukturze. Jednakże widokiem piany nie sposób się nacieszyć, gdyż znika ona w szybszym tempie niż się pojawia.
Ocena: 4.17/5
Czuję:
Ze szkła wydobywa się intensywny i przyjemny aromat, który wodzi na pokuszenie by czym prędzej zanurzyć w piwie swoje usta. Zapach w głównej mierze tworzą suszone i kandyzowane owoce połączone z karmelem oraz wanilią. W oddali pojawia się także nieco nut przyprawowo-korzennych. Dodatkowo całość przeszywa słodowy aromat nawiązujący do whiskey.
Ocena: 3.75/5
Smakuję:
Pierwsze co przykuwa uwagę to pokaźna porcja słodyczy. Początkowo w smaku królują owoce pod postacią wiśni, śliwek i winogron, by następnie przejść w suszone owoce uzupełnione o karmel i miód. Z czasem na ustach ostaje się miodowa słodycz połączona ze słodowo-dębowo posmakiem, co przywodzi na myśl właśnie whiskey (można nawet rzec, że da się poczuć namiastkę tego mocniejszego trunku). Goryczka prawie nie występuje, zaś jej miejsce zajmuje lekko kwaskowe wykończenie połączone z alkoholowym ogonkiem. Pozytywne wrażenia zostawia zaś przyjemna, oleista konsystencja.
Ocena: 3.47/5
Słówko końcowe:
Dostojne opakowanie, niepozorny wygląd, przyjemny aromat i zbyt słodki smak, w którym dobrze odznacza się wpływ beczki. W taki oto sposób najprościej można scharakteryzować to piwo. Z pewnością jest to lepszy wyrób Olbrachta i jeśli tylko nadarzy się taka okazja to z chęcią skuszę się na którąś z pozostałych wersji.
Ocena końcowa: 3.61/5
____________________________________
Quadrupel Whiskey BA
Polska
Alc: 12%
Ekstrakt: 26°
Skład: słód (jęczmienny, pszeniczny, owsiany)
Termin do spożycia: 24.03.2018
Brak komentarzy
Prześlij komentarz