Dynia, burak, ogórek, marchew, papryczki chili.. co by tu jeszcze z warzyw wrzucić do kotła? Może pomidory? Ależ proszę bardzo, rzekła Piwowarownia, wypuszczając tym samym na rynek twór określany jako Tomato Sour. Oczywiście jako miłośnik pomidorów oraz chili nie mogłem sobie takiego piwka ot tak po prostu odpuścić.
Widzę:
Pomarańczowa barwa, o lekkim zmętnieniu i pokaźną porcją osadu na dnie. Piana dość sporych rozmiarów, wyróżniająca się drobnopęcherzykową budową. Jej objętość stopniowo opada do delikatnej powłoki, by ostatecznie nie pozostawić po sobie ani krzty śladu.
Ocena: 3.5/5
Czuję:
Zapach został zdominowany przez pomidory i wyroby pomidoropochodne, począwszy od soku, przez przecier, ketchup i na koncentracie skończywszy. Aromat jest jednolity i ciężko doszukać się w nim czegoś więcej prócz ściany z pomidorów.
Ocena: 3.3/5
Smakuję:
W smaku pierwsze skrzypce grają pomidory, choć jest ich zdecydowanie mniej niż w aromacie. Na drugim planie wybijają się już typowo piwne składowe - jest przyzwoita baza słodowa, którą uzupełnia lekka goryczka dopasowana "w punkt". Jak to na sour przystało, nie mogło też zabraknąć delikatnie kwaśnego wypełnienia. Natomiast w wykończeniu uaktywnia się duet jalapeno z pieprzem, który daje odpowiednio pikantny finisz. Ów ostra końcówka początkowo nie robi wrażenia, jednak z każdym łykiem jej intensywność przybiera na sile, aż w końcu zaczyna nieco doskwierać. Także w odczuciach trunek przedstawia się w dobrym świetle - dobrze ukryty alkohol, niskie nasycenie, poprawna treściwość, a wszystko to o dziwo dobrze pijalne.
Ocena: 3.27/5
Słówko końcowe:
Troszkę obawiałem się tego piwa, ponieważ dotychczas żaden z warzywnych składników (poza chili oczywiście) nie był w stanie przekonać mnie do roli wartościowego dodatku w piwie. Tymczasem wybieg Piwowarowni wypadł dość obiecująco. I choć zapach trunku jest wybitnie pomidorowy, tak za najciekawszy element wskazałbym smak, który jest zdecydowanie bardziej rozbudowany. Do pełni szczęścia zabrakło także większej pełni, która pozwoliłaby nadać tej pozycji konsystencję kremu pomidorowego.
Ocena końcowa: 3.3/5
____________________________________
Tomato Sour
Polska
Alc: 5.5%
Alc: 5.5%
Ekstrakt: 14°
Skład: słód (jęczmienny, pszeniczny), chmiel (Magnum), pulpa pomidorowa, pieprz czarny, jalapeno, drożdże (US-05)
Termin do spożycia: 31.12.2018
Brak komentarzy
Prześlij komentarz