Piwny Radek

Art+ 17 - Browar Stu Mostów & Naparbier



Browar Stu Mostów w siedemnastej odsłonie serii Art+ podjął współpracę z hiszpańskim Naparbier, w efekcie czego powstał Sour Saison z różową guawą. Zobaczmy więc jak sprawdza się kolejna kompozycja z owocami w składzie.

Widzę:
Do szkła wlewa się pomarańczowa ciecz, co w połączeniu z jaskrawym kolorem i solidnym zmętnieniem, daje przyjemną dla oka substancję. Piwo przy nalewaniu buduje obfitą warstwę bieluteńkiej piany o drobnopęcherzykowej budowie, która powolutku opada do niewielkiego nalotu.
Ocena: 4.83/5

Czuję:
Walory zapachowe otwiera delikatna baza słodowa (z wyraźnymi nutami pszenicy), po czym nozdrza wypełniają się aromatem soczystych tropików w postaci marakui, grejpfrutów, pomarańczy, liczi, a także i guawy. Dodatkowo w tle da się również wyczuć niewielkie akcenty przyprawowe.
Ocena: 3.75/5

Smakuję:
Smak można zaliczyć do tych delikatniejszych. Oczywiście na pierwszym planie występują owoce tropikalne, które to płynnie przechodzą w cierpko-kwaśne wykończenie. Zwieńczeniem doznań jest krótka goryczka, która pochodzi w większym stopniu z owoców niż chmielu. Wspomniane też wcześniej przyprawy nie są już tak odczuwalne, jednak przy nieco dłuższym przytrzymaniu piwa w ustach, pojawia się odrobina ziół pod postacią bazylii, czy nawet mięty. Piwo utrzymane zostało w wytrawnej konwencji, co przy tak lekkiej kompozycji przełożyło się na orzeźwiające działanie. W odczuciach uwagę zwraca krągłe ciałko, uzupełnione o średnie nasycenie, a wszystko to zdradziecko pijalne.
Ocena: 3.75/5

Słówko końcowe:
Jak na saison przystało, piwo jest dość łagodne w odbiorze. Zarówno w zapachu jak i smaku przewodzi owocowy charakter, który jest uzupełniany przez kwaśne wykończenie oraz przyprawowo-ziołowe wstawki. Podsumowując Art+ 17 to rześkie i lekkie piwko, w sam raz na letnie upały.

Ocena końcowa: 3.87/5
____________________________________
Pink Guava Sour Saison
Polska/Hiszpania

Alc: 5.9%
Ekstrakt: 13°
IBU: 30
Sugerowana temperatura: 4-6°C
Skład: słód (pilzneński, pszeniczny), przecier z różowej guawy (10%), chmiel (Magnum, Tettnanger), drożdże French Saison, bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus)
Termin do spożycia: 25.04.2019

Brak komentarzy

Prześlij komentarz