Piwny Radek

D-Tox - Brewfist



Chmiel dodaje się do piwa jako przyprawę i tak na dobrą sprawę trunek ten mógłby obyć się i bez tego dodatku. Potwierdzeniem tego jest Gruit, dawny styl do którego zamiast chmielu wykorzystywano mieszankę ziół. Brewfist przygotował takie piwo, do którego dodał sporą dawkę ziół (krwawnik, bylicę, szałwię, trawę cytrynową, lukrecję, skórkę bergamotki), dorzucił chmielu, a na koniec "zakonserwował" znaczną ilością alkoholu. Czy coś takiego zadziała?

Widzę:
Piwo ma ciemno bursztynową barwę. Ciecz jest zawiesista i mocno zmętniona z widocznym osadem drożdżowym. Piana niewielka, w dodatku bardzo szybko opada.
Ocena: 3.3/5

Czuję:
Zapach jest bardzo nietypowy. Wwąchując się w zawartość szkła można wyczuć mieszankę karmelu, miodu, cytryn, trawy cytrynowej, żywicy oraz ziół. Całość dobrze do siebie pasuje i daje przyjemną w odbiorze woń.
Ocena: 3.5/5

Smakuję:
Smak jest dziwny i najłatwiej go porównać do pepsi z dodatkiem cytryn i ziół. Pijąc to ma się wrażenie jakby rozpuszczono w piwie jakieś słodkie tabletki na gardło. Czuć wyraźną słodycz, co potwierdza się w miodowo-karmelowym wykończeniu (na szczęście nie przeholowano w tej kwestii). Słodką podstawę uzupełniają zioła oraz leśne akcenty, które pozostawiają nieco cierpko-kwaśnie odczucie w ustach. Ponad przeciętna treściwość oraz niskie nasycenie pasują do całości. Goryczka i alkohol pozostają zupełnie niedostrzegalne.
Ocena: 3.25/5

Słówko końcowe:
Opisywane wcześniej bez chmielowe Fraoch Heather Ale z uwagi na zbyt wysoką słodycz i sztuczność nie zrobiło na mnie najlepszego wrażenia. Opisywane piwo wypada znacznie lepiej, głównie za sprawą bogatej mieszanki ziół, które dają ciekawy twór. Dla poszukiwaczy nowych wrażeń, może to być ciekawy punkt do zbadania.

Ocena końcowa: 3.31/5
____________________________
Gruit
Włochy

Alc: 10%
IBU: 60
Skład: słód (pale, crystal, wiedeński, owsiany, brown, biscuit), chmiel, zioła (krwawnik, bylica, szałwia, trawa cytrynowa, lukrecja, skórka bergamotki)
Termin do spożycia: 30.09.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz