Piwny Radek

Duvel Tripel Hop 2016 - Duvel Moortgat



Duvel to klasyka wśród belgijskich piw. Tegoroczna edycja serii Tripel Hop opiera się na eksperymentalnym chmielu HBC 291, któremu towarzyszą odmiany Saaz i Styrian Golding. Czy z takiego połączenia wyniknie coś dobrego?

Widzę:
Przy nalewaniu oczom ukazuje się niewielka ilość piwa o jasnozłotej barwie i mocnym zamgleniu. Przytłaczającą pozycję ma tutaj piana, którą to można uznać za znak rozpoznawczy Duvela. Jej potężna biała warstwa ledwo co mieści się w szkle, tak że nie sposób przelać do szkła zawartości małej buteleczki. Nieco gorzej ma się sprawa z jej wyglądem. Grube bąble wyglądają jak z płynu do mycia naczyń, choć na środku dzielnie utrzymuje się puszysta wysepka. Konstrukcja powoli opada, zostawiając liczne ślady, które pieczołowicie wyścielają ścianki szkła.
Ocena: 3.44/5

Czuję:
Początkowo przeważa strona chmielowa i wywodzące się z niej nuty brzoskwiń, cytrusów oraz trawy. Gdy piana zdąży nieco opaść załączają się szampańskie akcenty, które utrzymują się do końca. Z czasem na sile zyskują także belgijskie akcenty w postaci drożdży i gumy balonowej. Pojawia się też słoma i piwniczne akcenty ze zgnilizną. Wykończenie przyprawowe w kierunku pieprznego.
Ocena: 3.0/5

Smakuję:
Smak nie wypada najlepiej. Od początku dominuje szampański igristoj, który zdążył już swoje odstać i ogrzać się. Towarzyszy mu delikatnie chemiczny posmak, który dalej przybiera postać farby emulsyjnej. Jest też karton oraz delikatnie owocowa nuta wydobywająca się z wody pozostałej po przepłukaniu wiadra brzoskwiń i cytryn z pozostałymi resztkami na dnie wiadra. Wykończenie ziołowo-przyprawowe ze skromną goryczką, która została przysłonięta przez lekkie pieczenie od alkoholu. Nagazowanie wysokie o musującym charakterze.
Ocena: 2.48/5

Słówko końcowe:
Piwo zupełnie mi nie podeszło. Szampański charakter oraz ciężka belgijsko-drożdżowa budowa, potrafią skutecznie uprzykrzyć degustację. Nie sposób też ulec wrażeniu, że piwo jest jeszcze niedojrzałe. Po takim czymś chyba zupełnie odpuszczę sobie chmielowe eksperymenty diabła.

Ocena końcowa: 2.7/5
____________________________________
Belgian India Pale Ale
Belgia

Alc: 9.5%
Skład: słód, chmiel (Experimental Hop HBC 291, Saaz, Styrian Golding), drożdże
Termin do spożycia: 10.2017

Brak komentarzy

Prześlij komentarz