Piwny Radek

Gosebuster - Kingpin & Freigeist



Druga część polsko-niemieckiej kooperacji z udziałem browaru Kingpin, tym razem mająca miejsce w Zarzeczu. W takich oto okolicznościach powstała kolejna niezwykła pozycja w ich dorobku, a jest nią słono-karmelowe Dark Gose.

Widzę:
Ciemna, brunatna ciecz z rubinową otoczką przy krawędziach. Piana skromna w dodatku szybko opada do niewielkiej obwódki pozostawiając za sobą ładne ślady na szkle.
Ocena: 3.44/5

Czuję:
W pierwszych nutach przeważają akcenty słone, pomieszane z karmelem i ciemnymi owocami. W tle czuć czekoladę oraz odświeżający zapach wody mineralnej. Po zamieszaniu szkłem w aromacie dodatkowo ujawnia się krówka z delikatną kwasowością i odrobiną kolendry.

don Maciek czuje: Z butelki czuć troszkę kwaśnej zgnilizny. Ale w szkle tworzy się fajny zapach: karmel, toffi, krówka oraz kwaśna kapusta.
Ocena: 3.75/5

Smakuję:
Z początku czuć fajną kwaśność, która stopniowo przechodzi w słone wykończenie. Jest też zapowiadany karmel, któremu towarzyszą ciemne owoce. W tle występuje czekolada oraz tropikalne owoce z ziemistymi i przyprawowymi akcentami. Goryczka niska podobnie jak nasycenie. Ciało w sam raz - ani to wodniste, ani treściwe. Piwo sprawia wrażenie lekkiej, sesyjnej pozycji, która szybko znika ze szkła, aż nie zdążyłem zrobić zdjęcia podczas degustacji.

don Maciek smakuje: Smak jest drastycznie inny od tego co czułem. Pierwszy raz czuje taką różnicę, a doznania zupełnie jak nie na ciemne. Bardzo czuć melon, do którego później dołącza też trawa, cytryna oraz kwaśna kapusta.
Ocena: 3.8/5

Słówko końcowe:
Kolejna oryginalna pozycja w repertuarze browaru Kingpin. Nie tylko ciekawa na papierze ale również w doznaniach. Warto spróbować, by zobaczyć jak ciekawe kombinacje można stworzyć.

Ocena końcowa: 3.75/5
____________________________________
Salted Carmel Dark Gose
Polska, Niemcy

Alc: 4.7%
Ekstrakt: 12°
Skład: słody (jęczmienne: pilzneński, Cara Gold, zakwaszający, barwiący, czekoladowy; pszeniczny); chmiele (Teffnanger, lubelski); laktoza; kolendra; sól morska; kakao; drożdże Fermentis Safbrew WB-06
Sugerowana temperatura: 8-10°C
Termin do spożycia: 21.01.2017

Brak komentarzy

Prześlij komentarz