Piwny Radek

American Witbier - Doctor Brew



Słońce, woda, a do tego zimny Witbier na orzeźwienie. A co jeśli dorzucimy do niego amerykańskich chmieli? Oto odpowiedź Doctor Brew..

Widzę:
Mocno zmętniona, miedziana barwa z widocznym osadem i grubymi kawałkami drożdży. Piana przybiera postać skromnej warstewki, która szybko redukuje się do obwódki.
Ocena: 3.09/5

Czuję:
Mieszanka mrożonek warzywnych (marchew, groszek, kukurydza), siarki oraz kolendry z ciągnącym się ogonem gorzkiego curacao. Aromat jest tak intensywny, że wydaje się sztuczny i przesadzony.
Ocena: 2.5/5

Smakuję:
Również w smaku występują paczkowane warzywa, mocno doprawiane kolendrą. Natrafić można też na fenole oraz rozpuszczalnik z mydłem. Połączenie tak wyrazistych smaków z wytrawnym profilem okazało się dla mnie zbyt męczące. Skromnie zaznaczona słodowość, niska goryczka i zbyt duża wodnistość nie trafiają w mój gust. Alkohol niewyczuwalny, nasycenie na niskim poziomie. 
Ocena: 2.5/5

Słówko końcowe:
Zupełnie nie podszedł mi ten trunek. Któż to widział warzywa w Witku? Oj doktorze, doktorze.. ewidentna wpadka i jedno z gorszych piw duetu.

Ocena końcowa: 2.56/5
__________________________
American Witbier
Polska

Ekstrakt: 11°
Alc: 4.8%
IBU: 33
Skład: słody (pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszeniczne.); chmiele (Mosaic, Amarillo, Cascade), curacao, indyjska kolendra, suszona skórka pomarańczy
Sugerowana temperatura: 5-8°C

Brak komentarzy

Prześlij komentarz