Piwny Radek

Kwas Beta - Pinta



Kolejny zapomniany gatunek piwa, tym razem pochodzący z niemieckiej miejscowości Lichtenhain. Styl ten łączy w sobie czysty profil aromatyczno-smakowy Berliner Weisse, kwaskowość Gose i wędzoność Grodziskiego. Brzmi ciekawie?

Widzę:
Bardzo mglista, wręcz błotnisto-brązowawa ciecz. Piana niewielka i przybiera postać skromnego nalotu. Trzeba przyznać, że wygląd do urodziwych nie należy.
Ocena: 3.18/5

Czuję:
Wyczuwalne nuty wędzono-dymione oraz kwaśne, co przypomina nieco skrzyżowanie guezue i grodziskiego. Później pojawiają się bekonowe czipsy Peppies oraz delikatna słodowość. Zapach można sklasyfikować jako niezbyt intensywny ale za to przyjemny.
Ocena: 3.3/5

Smakuję:
Tutaj prym wiodą akcenty kwaskowe na delikatnie słodowym tle. W wykończeniu wyczuwalne skromne nuty wędzone z nieco słonym finiszem. Fajne połączenie smaków, przynosi także orzeźwiającą ulgę. Niskie nasycenie oraz średnia treściwość sprzyjają szybkiemu pochłanianiu piwa.
Ocena: 3.8/5

Słówko końcowe:
Kolejny ciekawy kwasiur w ofercie Pinty. Trunek równie ciekawy i orzeźwiający jak jego poprzednik. Warto spróbować, gdyż piwo wypada znacznie ciekawiej niż grodzisz.

Ocena końcowa: 3.62/5
__________________________
Lichtenhainer 
Polska

Ekstrakt: 9°
Alc: 3.2%
IBU: 18
Skład: słód (pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski typ I, dymiony bukiem), chmiel (Hersbruker, Strisselspalter), bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus, drożdże US-05
Sugerowana temperatura: 8-9°C
Termin do spożycia: 16.01.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz