Piwny Radek

Ale Cocones - AleBrowar & Artezan



Nowy rok trwa w najlepsze, czas więc zabrać się za degustację najnowszych piw. Pierwszą tegoroczną pozycją jest Ale Cocones, owoc współpracy AleBrowaru i Artezana. Co powiecie na Imperialną wersję IPA z dodatkiem płatków kokosowych? Smak tropików w środku zimy? A czemu by nie? :)

Widzę:
W szkle wita nas nieco zamglona ciecz, w głęboko żółtej tonacji wyglądająca niczym piasek na plaży. Na powierzchni zaś osiada puszysta, biała kołderka pozostawiająca ładne wzory na szkle.
Ocena: 4.24/5

Czuję:
Szybki niuh i uświadamiam sobie jak bardzo brakowało mi takiego zapachu. Intensywna woń, wypełniona po brzegi tropikalnymi owocami i cytrusami. Jest ananas, mango, morela, mandarynka, generalnie całe mnóstwo soczystych owoców. Za tym wszystkim skrywają się słody w towarzystwie kwiatowych akcentów i ciągnącym się żywicznym ogonem. Bardzo przyjemny zapach, choć rzeczonych płatków kokosowych nie było mi dane wyczuć.
Ocena: 4.15/5

Smakuję:
Także w smaku dominują żółte owoce, ze szczególnym naciskiem na ananas, który co jakiś czas zmienia się miejscami z mandarynką i grejpfrutem. W tle czuć słód ale pojawia się także odrobina karmelu z minimalną ilością kokosa. Piwo jest bardzo rześkie, że aż w posmaku pojawia się świeżuchny ogóras. Goryczka mocna ale niezalegająca, będąca świetnym połączeniem gorzkich owoców i wytrawności. Śmiało mógłbym ją umieścić w czołówce stylu. Trunek zwieńcza bardzo fajna pełnia, która w połączeniu z gładkim odczuciem budzą wrażenia lekkiego piwka.
Ocena: 4.28/5

Słówko końcowe:
Dawno nie piłem tak dobrego IPA. Niezwykłe bogactwo smaku i aromatu okraszono sowitą goryczką, po czym zestawiono je z delikatną w odbiorze konstrukcją wyróżniającą się wysoką pijalnością oraz orzeźwiającym charakterem. Oto jak wygląda recept na świetne piwo.
Ocena końcowa: 4.24/5
__________________________
Imperial IPA
Polska

Alc: 8%
Ekstrakt: 18°
IBU: 100
Skład: słód jęczmienny, chmiel (Citra, Centennial, Mosaic, Warrior, Chinook); płatki kokosowe, płatki owsiane, glukoza
Termin do spożycia: 05.07.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz