Piwny Radek

Suska - Piwojad



Sukces Imperium Prunum, przyniósł branży piwowarskiej nową gwiazdę w postaci Suski Sechlońskiej - śliwki wędzonej drewnem bukowym. Kolejnym piwem zawierającym ten dodatek jest Robust Porter z browaru Piwojad, który tym samym debiutuje na rynku. Czy taka pozycja będzie dobrym rozpoczęciem działalności?

Widzę:
Zmętniona, ciemnobrunatna ciecz wyglądem przypomina bardziej pomyje po sprzątaniu niż porter. Na powierzchni tworzy się niewielka warstwa średniopęcherzykowej piany, który dość szybko opada do biednego okręgu, pozostawiając za sobą skromne smugi na ściankach naczynka.
Ocena: 2.43/5

Czuję:
W zapachu dominuje wędzona śliwka, na tle dymiącego się ogniska. W mniejszym stężeniu wyczuwalne są akcenty słodowe z czekoladą i kawą zbożową. Wykończenie z kolei przybiera suchą (słomianą) postać.
Ocena: 2.95/5

Smakuję:
Przy warzeniu musiało pójść sporo tej wędzonej śliwki, skoro piwo smakuje jak świąteczny kompot z suszu. Obfite pokłady wędzonki i dymu nie znajdują jednak oparcia w reszcie smaku. Sproszkowana kawa i kakao oraz najtańsza, mydlana czekolada nie przynoszą nawet krzty rozkoszy. Również wytrawny profil i chudziutkie ciało nie ratują tej pozycji. W wykończeniu przeważa zaś kwaskowość ciemnych słodów, którą próbuje uzupełnić skromna, delikatnie palona goryczka.
Ocena: 3.05/5

Słówko końcowe:
Piwo nie zrobiło na mnie pozytywnego wrażenia. I choć śliwka wędzona jest tu zdecydowanie bardziej wyczuwalna, niż miało to miejsce w Imperium Prunum, tak reszta walorów prezentuje się już bardzo słabo. Po robust porterze oczekiwałbym lepiej uwydatnionych akcentów słodowych połączonych z większą treściwością. I nie chodzi tu wyłącznie o ilość, lecz przede wszystkim o lepszą jakość.

Ocena końcowa: 2.96/5
____________________________________
Robust Porter z wędzoną śliwką
Polska

Alc: 6.4%
Ekstrakt: 16°
Skład: słód jęczmienny, pszeniczny; płatki owsiane, jęczmień palony, śliwka wędzona Suska Sechlońska, chmiel, drożdże
Sugerowana temperatura: 9-13°C
Termin do spożycia: 04.08.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz