Wiem, że panujące upały nie sprzyjają spożywaniu ciężkich, ciemnych piw. Jednak cóż zrobić gdy prywatne zapasy wypełniają właśnie tego typu pozycje? No przecież trzeba to jakoś skonsumować :) A jest co.. oto Oak Aged Midnight Oil - Imperial Stout leżakowany 2 miesiące z płatkami amerykańskiego dębu, francuskiego Mocca oraz płatkami uzyskanymi z beczek po
whisky i koniaku.
Widzę:
Z butelki wylewa się oleista czarna ciecz. Na jej wierzchu tworzy się niewielka, centymetrowa warstwa piany o drobnopęcherzykowej budowie, której ciemnobrązowy kolor przeplata się z beżem.
Ocena: 3.78/5
Czuję:
W zapachu dominuje mocny aromat palonej kawy i gorzkiej czekolady. W następnej kolejności czuć sporo akcentów drewnianych, niczym z dopiero co porąbanego stosu drewna. W wykończeniu przewija się nieco nut karmelowych z lukrecją.
Ocena: 3.4/5
Smakuję:
Podobnie jak w zapachu tak i tu przewodzi kawa w towarzystwie czekolady, bądź też i odwrotnie. Czuć też wyraźnie wpływ płatków dębowych, które przejawiają się w mocno dębowym posmaku, kontrowanym lukrecją i toffi. Finisz palony z odrobiną dymu - odczucie niczym z ogniska, któremu towarzyszy nieco chmielowej goryczki. Wykończenie stoi już zdecydowanie po wytrawnej stronie. Trunek w odbiorze jest pełny i oleisty, w czym niewątpliwie zasługa zastosowania słodu żytniego i owsa. Również alkohol jak na swoją wartość, został wyjątkowo zgrabnie zamaskowany.
Ocena: 3.58/5
Słówko końcowe:
Tak właśnie smakuje rasowy stout - oparty na solidnej podstawie, a przy tym równie bogaty w doznania. Pozytywny wpływ wniosły także wspomniane płatki dębowe. Co prawda zapach nie jest szczególnie urodziwy, jednak co najważniejsze całość układa się w bardzo dobrą kompozycję.
Ocena końcowa: 3.56/5
Ocena końcowa: 3.56/5
____________________________________
Imperial Stout leżakowany z płatkami dębu
Dania, Szwecja
Alc: 12.7%
Skład: słód (pszenica, żyto, owies), chmiel, drożdże
Termin do spożycia 01.02.2021 (warka 27)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz