Piwny Radek

Oak Aged Midnight Oil - Ghost Brewing & West Coast Bryggeri

cze262016


Wiem, że panujące upały nie sprzyjają spożywaniu ciężkich, ciemnych piw. Jednak cóż zrobić gdy prywatne zapasy wypełniają właśnie tego typu pozycje? No przecież trzeba to jakoś skonsumować :) A jest co.. oto Oak Aged Midnight Oil - Imperial Stout leżakowany 2 miesiące z płatkami amerykańskiego dębu, francuskiego Mocca oraz płatkami uzyskanymi z beczek po whisky i koniaku.

Widzę:
Z butelki wylewa się oleista czarna ciecz. Na jej wierzchu tworzy się niewielka, centymetrowa warstwa piany o drobnopęcherzykowej budowie, której ciemnobrązowy kolor przeplata się z beżem.
Ocena: 3.78/5

Czuję:
W zapachu dominuje mocny aromat palonej kawy i gorzkiej czekolady. W następnej kolejności czuć sporo akcentów drewnianych, niczym z dopiero co porąbanego stosu drewna. W wykończeniu przewija się nieco nut karmelowych z lukrecją.
Ocena: 3.4/5

Smakuję:
Podobnie jak w zapachu tak i tu przewodzi kawa w towarzystwie czekolady, bądź też i odwrotnie. Czuć też wyraźnie wpływ płatków dębowych, które przejawiają się w mocno dębowym posmaku, kontrowanym lukrecją i toffi. Finisz palony z odrobiną dymu - odczucie niczym z ogniska, któremu towarzyszy nieco chmielowej goryczki. Wykończenie stoi już zdecydowanie po wytrawnej stronie. Trunek w odbiorze jest pełny i oleisty, w czym niewątpliwie zasługa zastosowania słodu żytniego i owsa. Również alkohol jak na swoją wartość, został wyjątkowo zgrabnie zamaskowany.
Ocena: 3.58/5

Słówko końcowe:
Tak właśnie smakuje rasowy stout - oparty na solidnej podstawie, a przy tym równie bogaty w doznania. Pozytywny wpływ wniosły także wspomniane płatki dębowe. Co prawda zapach nie jest szczególnie urodziwy, jednak co najważniejsze całość układa się w bardzo dobrą kompozycję.

Ocena końcowa: 3.56/5
____________________________________
Imperial Stout leżakowany z płatkami dębu
Dania, Szwecja

Alc: 12.7%
Skład: słód (pszenica, żyto, owies), chmiel, drożdże
Termin do spożycia 01.02.2021 (warka 27)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz