Panująca moda na eko produkty nie ominęła także branży piwowarskiej. Organiczne składniki w swoich piwach wykorzystuje m.in. Samuel Smith's, którego piwa już nie raz opisywałem na blogu. Podobne podejście ma amerykański browar Peak Organic. Czy przejście na organiczne słody i chmiele przyniesie jakieś wymierne efekty?
Widzę:
Już przy otwieraniu butelki spotkało mnie zaskoczenie w postaci wylewającej się piany. Obfita średniopęcherzykowa warstwa szybko opada do dwu-centymetrowej powłoki, po czym trwa w takiej postaci do samego końca. Samo piwo ma przybrudzoną i przygaszoną pomarańczową barwę o lekkim zamgleniu.
Ocena: 3.15/5
Czuję:
Od początku uwagę zwraca pokaźna ilość wykorzystanego chmielu, wnosząca do zapachu powiew świeżości. W tle utrzymują się równie silne akcenty słodowo-karmelowe. W efekcie czego w zapachu mamy połączenie słodkich owoców tropikalnych (brzoskwinia, marakuja, mango) z żywiczno-sosnowym lasem. Jednak z czasem nuty żywiczne zyskują na intensywności przebijając tym samym owoce.
Ocena: 3.3/5
Smakuję:
Mocno gorzki smak o sosnowo-żywicznym wypełnieniu, daje świeży i czysty profil rodem z górskich lasów. Goryczka solidna, drapie w podniebienie i ciągnie się przez gardziel - czuć te uczciwe +70 IBU. Na ratunek przychodzi słodowe wykończenie o słodkiej tropikalno-karmelowej budowie. W oddali czuć nawet odrobinę nut ziemistych łącznie z kwiatami. Słodycz dobrze komponuje się z gorzką stroną, dzięki czemu żaden z tych elementów nie przytłacza. Natomiast nie miałbym nic przeciwko, gdyby ciało byłoby nieco pełniejsze. Dobrze zamaskowano również alkohol, dzięki czemu nie czuć tych 8%. Nasycenie utrzymane zostało na poziomie powyżej przeciętnego.
Ocena: 3.46/5
Słówko końcowe:
Peak Organic przygotował porządne IPA choć nie porywające niczym wyjątkowym. Od samego początku na pierwszy plan wybija się strona chmielowa, którą skontrowano równie wysoką słodyczą. Mimo, że obie składowe zostały solidnie podkręcone, tak całość tworzy dobrze dopasowaną kompozycję. Przy degustacji pojawiło się sformułowanie o czystym profilu, co odznacza się w specyficznym smaku pochodzącym ze słodu i chmielu. Być może jest to właśnie efekt zastosowania organicznych składników.
Ocena końcowa: 3.39/5
____________________________________
IPA
USA
Alc: 8.2%
IBU: 76
Skład: organic barley malt, organic hops (Simcoe, Amarillo, Nugget), drożdże
Sugerowana temperatura: 12-14°C
Brak komentarzy
Prześlij komentarz