Whisker.beer to nowa inicjatywa za którą stoją ludzie znani z browaru Wąsosz. Serię piw otwiera kwaśne Saison z laktozą i hibiskusem, które przygotowano w dwóch wariantach: A1 z wiśnią i A2 z czerwoną porzeczką. Zestawienie iście interesujące, także jako miłośnik wiśni z entuzjazmem i jeszcze większymi oczekiwaniami sięgnąłem po butelkę oznaczoną symbolem A1.
Widzę:
Piwo charakteryzuje się ciemno-różową barwą, czemu towarzyszy mocne zmętnienie. Piana jednak wypada słabiutko - o ile jeszcze przy nalewaniu pojawia się niewielka warstwa o różowym zabarwieniu, tak tylko co odstawi się butelkę, a pozostaje po niej symboliczny ślad przy krawędzi. Zamiast piany lepiej więc popatrzeć na liczne pęcherzyki gazu, które pędzą jak szalone ku powierzchni.
Ocena: 3.09/5
Czuję:
Zapach nie jest jakoś specjalnie okazały jednak w całości został zdominowany aromatem wiśni, które objawiają się w postaci soczystych owoców, kompotu czy też nawet likieru. Z początku wyczuwalne są też lekko kwaskowe nuty, które po pewnym czasie przechodzą w odstałą przez kilka godzin herbatę owocową.
Ocena: 3.2/5
Smakuję:
Smak jest już bardziej odczuwalny, a przy tym również ciekawszy. W dalszym ciągu dominującą role pełnią wiśnie, aż można poczuć ich skórkę, miąższ i pestkę. Ciekawie prezentuje się strona odczuć. Piwo jest wytrawne z wyraźnie podkreśloną cierpkością i kwaśnością, dzięki czemu trunek kojarzy się też nieco z belgijskimi dzikusami. Z kolei gdy piwo zdąży sobie postać trochę czasu to smak bardziej upodabnia się do jakiegoś kompotu z herbatką. Niestety zabrakło w tym wszystkim tak wyczekiwanej przeze mnie laktozy. Podobnie również ma się sprawa z goryczką, która nie pełni tu znaczącej roli.
Ocena: 3.33/5
Słówko końcowe:
Prawdę mówiąc z piwem wiązałem znacznie większe oczekiwania. Whisker A1 to bardziej Sour niż Saison. Laktozy nie byłem w stanie się doszukać, także określenie Milk jest dla mnie niezrozumiałe. Pozycję jednak zdominowały wiśnie, spychając wszystko inne na dalszy plan. Hibiskus występuje w niewielkiej ilości, co może łączyć skojarzenia z herbatą i jej cierpkością, jednak same nuty kwiatowe pozostają nie wyczuwalne. Myślę, że wprowadzenie zmian w proporcji składników mogłoby przynieść pozytywne efekty.
Ocena końcowa: 3.27/5
____________________________________
Sour Milk Saison
Polska
Alc: 3.8%
Ekstrakt: 10°
IBU: 20
Skład: słód (pilzneński, monachijski, pszeniczny), chmiel (Magnum, Sybilla), kwiat hibiskusa, wiśnie, laktoza, mleko w proszku, drożdże Safale Belle Saison, bakterie L helveticus
Termin do spożycia: 11.05.2017
Brak komentarzy
Prześlij komentarz