Piwny Radek

Black - Williams Brothers


Co to jest Rich Dark Ale? Określenie nieco enigmatyczne, jednak łatwo domyślić się, że chodzi o piwo górnej fermentacji o niezwykle bogatym charakterze, do którego użyto ciemnych słodów. W internetach Black określany jest jako stout. A jak to wygląda w rzeczywistości?

Widzę:
Czarna barwa z brązowymi przebłyskami. Beżowa, niezbyt obfita piana o drobnopęcherzykowej strukturze, pozostawiająca nieco plam na ściankach szkła.
Ocena: 3.74/5

Czuję:
Przede wszystkim wyczuwalna jest czekolada, zarówno pod gorzką jak i mleczną postacią. W mniejszym stężeniu pojawia się lekka paloność, kawa z karmelem, a także ciemne owoce w stylu śliwki. Odczuwalna jest też obecność chmielu oraz alkoholu. Aromat jest bogaty, choć nie grzeszy nadmierną intensywnością.
Ocena: 3.8/5

Smakuję:
Początek typowo stoutowy, tak więc mamy gładkość mlecznej czekolady podszytą lekką palonością oraz kawą. Dalej mamy nuty suszonych śliwek, rodzynek oraz karmelu, które z kolei bardziej kojarzą się z porterami. Całość splata niewielka słodycz oraz kwaskowy posmak. Goryczka na średnim poziomie z przyjemnym ziołowo-ziemistym chmielem. Piwo jest nisko nasycone o niezbyt wysokiej treściwości.
Ocena: 3.85/5

Słówko końcowe:
Rzeczywiście piwo oferuje bogaty smak i aromat, dzięki czemu z łatwością doszukamy się w nim wielu niuansów. Niestety piwo jest dość wodniste, przez co mamy wrażenie, że szerokie spektrum wrażeń rozwieszono na cienkim sznurku, za którym skrywa się pustka. Piwo byłoby naprawdę udane, gdyby tylko nie zabrakło w nim większej głębi.

Ocena końcowa: 3.82/5
___________________________
Stout
Szkocja

Alc: 4,2%
Skład: słód (Ale Malt, Crystal Malt, Roast Malt, Chocolate Malt), chmiel (Savinski Goldings, Bobek)
Termin do spożycia: Sierpień 2015

Brak komentarzy

Prześlij komentarz