Piwny Radek

Grodziskie 4.0 - Pinta


Grodziskie to polski styl wywodzący się z Grodziska Wielkopolskiego. Jest to pszeniczne piwo górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się słody dymione. Pinta chwali się, że czwarta edycja była zacierana według oryginalnej receptury z drugiej połowy XX wieku.

Czuję:
Niezbyt intensywny, subtelny aromat zboża i swojskiej kiełbasy z delikatną nutą wędzonego sera.
Ocena: 3.25/5

Smakuję:
Także i smak nie jest zbytnio obfity, powiedziałbym, że wręcz biedny. Przebija się słaby posmak wędzonki z lekko kwaskowym, ziemisto-pszenicznym posmakiem. Wędzoność w smaku jest jeszcze słabsza od tej występującej w zapachu. Goryczka niska, alkohol praktycznie nie obecny. W odczuciu piwo jest wodniste oraz wysoko nasycone, co przekłada się na orzeźwiające, czy też nawet cucące działanie.
Ocena: 3.32/5

Słówko końcowe:
Bardzo delikatne i dobrze pijalne piwo. Jest to chyba najłagodniejsza wersja grodziskiego jaką piłem. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się by wędzoność mogła działać orzeźwiająco, a tu proszę.. Akcenty te nie są zbyt obfite, co nie powinno odrzucać od piwa, a wręcz zaciekawić. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo jest dość ubogie, nieco puste w doznaniach oraz zbyt wodniste. Jednak czyni to piwo bardzo przystępnym, tak że osoby które nie miały okazji zetknąć się z grodziskim, będą w stanie wypić całą butelkę tegoż piwa.

Ocena końcowa: 3.28/5
__________________________
Grodziskie
Polska

Ekstrakt: 7,8°
Alc: 2,6%
Skład: słód (Weyermann pszeniczny „Grodziski” wędzony dymem z dębu), chmiel (Lubelski), drożdże Fermentis Safbrew S-33

Brak komentarzy

Prześlij komentarz