Znalazło się jeszcze jedno piwo z morskimi dodatkami. Tym razem jest to Stout z ostrygami, uwarzony przez Irlandzki browar Porterhouse.
Widzę:
Piwo już od samego początku zaskakuje ciemnobrązową barwą, nie przystająca do takich trunków jakim jest stout. W dalszej kolejności oczom ukazuje się niezwykle bujna piana, składająca się z różnych rozmiarów pęcherzyków. Czas wpływa wyjątkowo niekorzystnie na jej wygląd, w efekcie czego po chwili przed oczami mamy skąpą i mało atrakcyjną półcentymetrową powłokę z otaczającymi ją licznymi wysepkami na szkle.
Ocena: 3.23/5
Czuję:
Zapach od samego początku rozpoczyna mocnym uderzeniem inkowej kawy i gorzkiej czekolady. Dalej nastaje przepaść, za którą skrywają się ciemne słody z nutą karmelu. Wraz z ogrzewaniem piwa zaczynają pojawiać się owoce morza, które z każdym kolejnym węchem stają się coraz intensywniejsze, aż w końcu usadawiają się obok kawy.
Zapach od samego początku rozpoczyna mocnym uderzeniem inkowej kawy i gorzkiej czekolady. Dalej nastaje przepaść, za którą skrywają się ciemne słody z nutą karmelu. Wraz z ogrzewaniem piwa zaczynają pojawiać się owoce morza, które z każdym kolejnym węchem stają się coraz intensywniejsze, aż w końcu usadawiają się obok kawy.
Ocena: 3.13/5
Smakuję:
Smakuję:
Podobnie jak w zapachu tak i tutaj dominuje połączenie gorzkiej czekolady z kawą. W dalszych częściach pojawia się kakao, a także minimalnie kwaskowy posmak ciemnych słodów oraz delikatną słodyczą. Momentami smak zbliża się do kwasu chlebowego. Goryczka skromna jednak towarzyszy jej dosyć długi ziołowy ogon. Rozczarowuje natomiast zupełny brak nut palonych i niewielka obecność ostryg. W odczuciu trunek jest bardzo lekki, czemu towarzyszy także skąpe ciało i niskie nasycenie.
Ocena: 3.03/5
Ocena: 3.03/5
Słówko końcowe:
Dziwne to piwo i wcale nie ma w tym pozytywnego wydźwięku. Mało stoutowy, głównie z uwagi na wygląd oraz kompletny brak nut palonych. Ostrygi są obecne, jednak wyczuwalne jedynie w aromacie. Takie to nie wiadomo co, w dodatku w mocno przeciętnym wykonaniu.
Ocena końcowa: 3.07/5
____________________________________
Stout
Irlandia
Irlandia
Alc: 5.2%
Skład: słód (Ale, Flaked Barley, Roast Malt, Roast Barley), chmiel (Galena, Nugget, East Kent Goldings), drożdże
Sugerowana temperatura: 13-15°C
Termin do spożycia:18.10.2016
Brak komentarzy
Prześlij komentarz