Nic tak nie przykuwa uwagi jak piwo z nietypowymi składnikami. Wykorzystanie owoców, warzyw, czy przypraw nie wzbudza już takiego zaciekawienia. A gdyby tak uwarzyć piwo ze śledzikiem? Niby i taki składnik nie jest już zaskoczeniem, o czym świadczy chociażby istnienie Oyster Stouta. Mimo to takie połączenie dalej budzi zaciekawienie. Opisywałem już Bednarowego stouta z ostrygami, jednak ich obecność była ledwie wyczuwalna. A jak będzie w wersji ze śledzikami?
Widzę:
Browar zaleca picie swojego specjału w słoiku. Tak też i czynię, przelewając ciemnobrunatną ciecz do litrowego słoja, który i tak nie był w stanie zmieścić całości przez bujną warstwę piany. Z czasem jej ilość opada do kilkumilimetrowej pierzynki, by ostatecznie przyjąć postać niewielkiej obręczy.
Ocena: 3.3/5
Czuję:
Zapach nie jest zbytnio obfity, przede wszystkim czuć kakao i gorzką czekoladę. Dalszy plan zajmują ciemne słody z nutami palonymi oraz akcentami wędzonki i popiołu. W końcówce pojawia się charakterystyczne słono-morskie wykończenie łącznie z jego owocami, co przypomina zapach sklepu rybnego z ulicy.
Zapach nie jest zbytnio obfity, przede wszystkim czuć kakao i gorzką czekoladę. Dalszy plan zajmują ciemne słody z nutami palonymi oraz akcentami wędzonki i popiołu. W końcówce pojawia się charakterystyczne słono-morskie wykończenie łącznie z jego owocami, co przypomina zapach sklepu rybnego z ulicy.
Ocena: 3.1/5
Smakuję:
Smakuję:
Pierwsze odczucia smakowe przywołują głównie kakao i najtańszą gorzką czekoladę. W dalszej kolejności wchodzi kawa z wyraźnie zaznaczoną wędzonką, zaś w oddali pojawiają się nuty ciemnych słodów z dodatkiem sosu sojowego. W miarę ogrzewania piwa ujawnia się i wędzona rybka. Odczucie to narasta na tyle, że końcówka ewidentnie już jedzie śledziem. Piwo jest mocno wytrawne z delikatnie słonym wykończeniem, które po wypiciu pozostawia posmak prażonego słonecznika. Goryczka palona z niewielkim udziałem ziołowych akcentów. W odbiorze piwo jest gładkie i dobrze pijalne.
Ocena: 3.1/5
Ocena: 3.1/5
Słówko końcowe:
Ciężko ocenić taki twór. Zawarte śledzie rzeczywiście czuć i nawet dobrze komponują się z całością. Jednak sam stout wypada dość przeciętnie i nie sądzę, bym pokusił się na jego powtórne spróbowanie.
Ocena końcowa: 3.12/5
____________________________________
Foreign Extra Stout
Polska
Polska
Alc: 5.5%
Ekstrakt: 14°
IBU: 50
Skład: słody jęczmienne (Pale Ale, czekoladowy, wędzony); płatki owsiane; chmiel (Magnum, Fuggles; śledzie świeże, śledzie wędzone, drożdże S-04
Skład: słody jęczmienne (Pale Ale, czekoladowy, wędzony); płatki owsiane; chmiel (Magnum, Fuggles; śledzie świeże, śledzie wędzone, drożdże S-04
Sugerowana temperatura: 12-14°C
Termin do spożycia: 31.07.2016
Brak komentarzy
Prześlij komentarz