Jak przystało na prawowitego katolika, piątek jest dniem postnym, w którym mięska się nie jada. I tak w dziecięcych czasach, piątkowe wieczory upływały pod znakiem wieczorynkowych seansów i kolacji z mlecznymi akcentami. W tym czasie zmieniałem się w milkołaka. Dziś piątkowe wieczory upływają mi przy Milk Soutach.
Widzę:
W szkle rozprzestrzenia się czarna, nieprzejrzysta ciecz, na której przysiada drobnopęcherzykowa piana, z grubszymi bąblami na powierzchni. Średniej wielkości, puszysta warstewka stopniowo opada do kilkumilimetrowej powłoki, pozostawiając niewielkie ślady na szkle.
Ocena: 4.17/5
Czuję:
Niezbyt intensywny aromat ciemnych słodów oraz deserowej czekolady. W niewielkim stężeniu wyczuwalna jest także słaba kawa oraz delikatna paloność. Po wymieszaniu ujawnia się alkoholowa nuta.
Ocena: 3.2/5
Smakuję:
W smaku pierwsze skrzypce gra deserowa czekolada. Na dalszym planie obecne są ciemne słody oraz delikatna paloność, niczym ze słabej kawy. Rozczarowuje niewielka ilość laktozy, która ujawnia się dopiero w posmaku. Po kilku większych łykach pojawia się łagodna goryczka, która łączy się z kwasowością. Finisz wytrawny, kakaowy z delikatnie wyczuwalnym żelazem. Piwo w odczuciu jest gładkie, co przy niskim nasyceniu, daje delikatny i dobrze pijalny trunek. Treściwość na poziomie średnim.
Ocena: 3.23/5
Słówko końcowe:
Milkołak okazał się być oszustem, próbującym podszyć się pod Milk Stouta. Słodyczy tu jak na lekarstwo, zaś niewielkie akcenty mleczne pojawiają się dopiero w posmaku. Piwo balansuje między słodyczą, a wytrawnością, z niewielką przewagą tego drugiego. Ogólnie rzecz biorąc jest do dobry i delikatny stout. Jednak moje oczekiwania wiązały się z bardziej rozbudowanymi akcentami milkowymi oraz słodyczą, stąd i moje rozczarowanie.
Ocena końcowa: 3.32/5
___________________________
Milk Stout
Polska
Ekstrakt: 16°
Alc: 5,0%
IBU: 32
Skład: słód (pale ale, pszeniczny, karmelowy, palony), chmiel (Marynka, Lubelski), jęczmień palony, płatki jęczmienne, laktoza
Alc: 5,0%
IBU: 32
Skład: słód (pale ale, pszeniczny, karmelowy, palony), chmiel (Marynka, Lubelski), jęczmień palony, płatki jęczmienne, laktoza
Sugerowana temperatura: 8-12°C
Termin do spożycia: 08.03.2015
Termin do spożycia: 08.03.2015
Brak komentarzy
Prześlij komentarz