Nadszedł mleczny piątek, a więc czas na na kolejny Milk Beer. Dzisiaj będzie także i ostro, a to za sprawą Rogatego, który zawiera w sobie całkiem pokaźną ilość papryczek chili.
Widzę:
Barwa ciemnobrunatna, nieprzejrzysta. Piana beżowa o wysokiej na dwa palce, drobnopęcherzykowej strukturze. Ta z czasem opada do milimetrowego nalotu, by ostatecznie zatrzymać się w formie obwódki. Na ściankach szkła osadzają się jej pojedyncze plamki.
Ocena: 3.85/5
Czuję:
Z butelki unosi się delikatna mgiełka czekolady oraz ciemnych słodów. Aromat w szkle rozwija się i prezentuje akcenty czekoladowe, a także słodowo-palone pod postacią kawy i kakao. Po pewnym czasie wyczuwalna staje się niewielka ostrość z papryczek. Zapach można określić jako średnio intensywny.
Ocena: 3.5/5
Smakuję:
Piwo jest bardzo czekoladowe i to zarówno w gorzkiej jak i słodkiej odsłonie. Dalej obecne są także słody, pozostawiające palono-kwaśne odczucie. Jak przystało na milk stouta jest również i laktoza, która wygładza piwo nadając mu jednocześnie aksamitności. Jednak sielanka ta nie trwa zbyt długo, gdyż po kilku łykach na dalszym planie pojawia się ostrość chili. Z każdym łykiem papryczki drażnią podniebienie, a ostry ogon ciągnie się przez przełyk, zastępując tym samym goryczkę. Pikantność jest wyraźnie odczuwalna, jednak nie jest to jakieś extremalne stężenie, które siałoby spustoszenie w jamie ustnej. Za sprawą wspomnianej ostrości piwo ma degustacyjny charakter. Jeśli idzie o odczucia to mamy stoutowy wzór: pełne ciało, niskie wysycenie. Chmiel i alkohol pozostają niewyczuwalne.
Ocena: 3.75/5
Słówko końcowe:
Podsumowując, Rogaty to przykład klasycznego, mocno czekoladowego stouta z lekko laktozowym szlifem nadającym piwu aksamitności. Jak pokazuje rzeczywistość wcale nie jest to takie oczywiste i proste. Szczególną atrakcją jest tu chili, które idealnie wkomponowuje się w całość tworząc bardzo dobre i ciekawe piwo.
Ocena końcowa: 3.7/5
_______________________
_______________________
Chocolate Chili Milk Stout
Polska
Ekstrakt: 15°
Alc: 4,5%
Skład:
słody (Pale Ale, czekoladowy, Black Malt, pszeniczny, jęczmień palony),
chmiel (Marynka), chili (Chipotle, Ancho, Pasilla, Qujilla), laktoza,
ziarna kakaowca, drożdże Safale S-04
Sugerowana temperatura: 10-12° C
Termin do spożycia: 28.04.2015
Brak komentarzy
Prześlij komentarz