Piwny Radek

Dr Octopus - Kraftwerk



Kraftwerk odgraża się na etykiecie stworzeniem potężnej konstrukcji. Połączenie głębokiej słodowości z potworną goryczką i zawrotną mocą wieści nie lada gratkę dla miłośników ekstremalnych doznań. Czy browar wywiąże się ze składanych obietnic?

Widzę:
Daleka od atrakcyjności - przybrudzona i mocno zmętniała ciecz o ciemnobrązowej barwie. Sytuację ratuje nieco, puszysta piana o drobnopęcherzykowej budowie, ładnie osadzająca się na ściankach szkła.
Ocena: 3.02/5

Czuję:
W pierwszej chwili czuć sos balsamiczny i śmietankę do kawy. W dalszej kolejności mocno rozwija się część ziołowo-syropowa, której towarzyszy solidna porcja słodyczy pod postacią karmelu i suszonych owoców. W wykończeniu daje o sobie znać mokry karton, który przeplata się z alkoholem oraz garstką chmielu.
Ocena: 2.95/5

Smakuję:
Piwo jest ciężkie w odbiorze w czym niewątpliwa zasługa potężnej podstawy słodowej oraz powiązanej z nią słodyczą. Swoje przysłowiowe 3 grosze wtrąca także mocno ziołowa goryczka wraz z przesadnie wyczuwalnym alkoholem. Oba składniki sprawiają, że dłuższa styczność z piwem staje się po prostu męcząca. Oprócz tego w smaku można znaleźć mandarynki, pomarańcze i suszone owoce przykryte karmelową polewą. Końcówka dla odmiany stoi po wytrawnej stronie mocy. Jak już wspomniałem trunek jest bardzo treściwy, czemu towarzyszy niskie nasycenie.
Ocena: 2.8/5

Słówko końcowe:
Piwo budzi we mnie mieszane odczucia. Trunek niby solidny i bogaty w doznaniach (tak jak lubię) ale jednak całość nie zgrywa się ze sobą najlepiej. Cała kompozycja sprawia wrażenie przepakowanej, co po kilku głębszych łykach staje się już zbyt męczące. Jak widać Kraftwerk w dalszym ciągu woli otaczać się buńczucznymi obietnicami, które nijak mają się do zawartości oferowanych wyrobów. Także i tym razem browar kontynuuje niski poziom swoich lotów.

Ocena końcowa: 2.85/5
____________________________________
American Barley Wine
Polska

Alc: 9.2%
Ekstrakt: 21°
Skład: słody jęczmienne, pszeniczny, chmiel (Citra, Simcoe, Cascade, Iunga, Sybilla), drożdże US-05, ekstrakt słodowy
Sugerowana temperatura: 14-16°C
Termin do spożycia: 01.04.2017

Brak komentarzy

Prześlij komentarz