Po górskiej wyprawie w 30 stopniowym upale o niczym tak nie marzyłem jak o zimnym piwie. Co więcej od kilku tygodni chodziła za mną chęć umoczenia ust w octowym kwachu. I w takich oto okolicznościach, jak na zbawienie zjawia się Bruno - Sour Red Ale leżakowane w beczkach po Porto.
Widzę:
Ciemna barwa wygląda na coś pomiędzy kolorem miedzianym, a brunatnym. Widoczne jest też mocne zmętnienie. Pierwszy kontakt z pianą wzbudza podziw nad jej obfitą i puszystą budową, a także nad atrakcyjnymi wzorkami na szkle. Zachwyty nie trwają zbyt długo, gdyż piana szybko znika.
Ocena: 3.56/5
Czuję:
Zapach skutecznie pobudza ślinianki obiecując im octową kwaśność. Z początku czuć akcenty wiejskie - dzikość i skórę. Następnie szybko do głosu dochodzi kwaśność z ogórków kiszonych i kapusty trzymanej w drewnianej beczce. Aromat wieńczą ostre nuty octowe.
Ocena: 4.05/5
Smakuję:
Od pierwszego łyka czuć uderzenie ostrej kwaśności, pochodzącej z octu balsamicznego, wiśni, ogórków, a także kwasu mlekowego. Dalej smak rozwija się o nuty winne, jagody oraz pestki, zostawiając za sobą cierpkie odczucia. W wykończeniu pojawiają się dzikie drożdże z akcentami beczkowymi. Doznania są intensywne i niezwykle przyjemne w odbiorze. Piwo świetnie wypełnia jamę ustną, pozostawiając taniczno-ściągające odczucia. Ciało może określić mianem półpełnego.
Ocena: 4.18/5
Słówko końcowe:
Można powiedzieć, że jest to właściwe piwo w odpowiednim miejscu i czasie. Kwaskowe na wszystkie strony - owocowe, dzikie, winne, kapuściane, ogórkowe, tego po prostu trzeba spróbować!
don Kazimierz: Ale daje kwasem! Jakbyś wypił to piwo o 12 w nocy, to by Cię postawiło na nogi i byłbyś trzeźwy :D
don Maciek: Piękny zapach - wiśniaki, koniaki.. Po rozlaniu czuć słód i ostrawy alkohol, a dopiero jak postoi pojawia się kapucha z beczki.
Ocena końcowa: 4.08/5
____________________________________
Sour Brown Ale leżakowane w beczkach po dwóch rodzajach porto (Niepoort)
Szwecja
Alc: 5%
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiele, dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego
Termin do spożycia: 02.10.2017
Brak komentarzy
Prześlij komentarz