Sezon uprawny warzyw w pełni. Za oknem dojrzewają papryczki chili, które za jakiś czas powędrują do piwa. Szukając inspiracji do własnej receptury postanowiłem sprawdzić cztery piwa z tym składnikiem. Na pierwszy ogień poszedł hiszpański Naparbier i jego Imperial Stout zawierający papryczki habanero i dynię.
Widzę:
Czarna ciecz z przebijającymi się rubinowymi prześwitami. Przy nalewaniu tworzy się obfita warstwa ciemnobeżowej piany, która szybko znika.
Ocena: 3.4/5
Czuję:
Niezbyt intensywny zapach. Z butelki wyłania się połączenie czekolady z papryczkami. W szkle przeważają nuty słodowe z mleczną czekoladą, lukrecją i kakao. Samej ostrości nie czuć, lecz do nosa przebijają się nuty warzywne.
Ocena: 3.1/5
Smakuję:
W pierwszej chwili w ustach czuć delikatnie słodki smak ciemnych owoców (wiśnia, śliwka), czekolady oraz karmelu. Na dalszych etapach włącza się dynia, po czym następuje uderzenie papryczek chili. Ich ostrość daje popalić, czym przykrywa resztę walorów. Co prawda obyło się bez łez i smarków, ale pojawiła się myśl, że jednak przesadzono z ostrością. Z czasem jej moc słabnie, pozostawiając jedynie "fajne pieczenie w język". Plus w tym taki, że tak naprawdę dopiero teraz nadarza się okazja by zasmakować w głębokim czekoladowo-kawowym profilu z dynią i kwaskowymi nutami ciemnych słodów. Goryczka ostra z papryczek lekko wsparta słodami palonymi. Piwo zdecydowanie degustacyjne, odpowiednio treściwe i nisko nasycone. Dobre wrażenie robi także świetnie ułożony alkohol.
Ocena: 3.66/5
Słówko końcowe:
Co prawda nie jest to poziom ostrości Mole Negro (które ponownie miałem okazję spróbować w ostatnim czasie) ale papryczki Habanero i tak dają popalić. Widać, że browar nie żałował ich przy warzeniu piwa. Ma to swoje konsekwencje w smaku, który zostaje zdominowany ostrością. Z czasem jednak jej poziom nieco opada, a piekące odczucie schodzi na drugi plan tworząc drapiącą gorycz w przełyku. Także uważam, że obniżenie ostrości wyszłoby kompozycji na dobre. Dynia - drugi z dodatków, owszem jest wyczuwalna lecz równie dobrze mogłoby wcale jej tu nie być.. Piwo dobre aczkolwiek adresowane do fanów ostrzejszych wrażeń.
Ocena końcowa: 3.5/5
____________________________________
Imperial Stout z dynią i papryczkami chili Habanero
Hiszpania
Alc: 10.5%
IBU: 80
Skład: słód (Pils, Chocolate, Roasted Barley, RYE, CaraAroma); chmiel (Willamette); dynia; papryczki chili habanero
Sugerowana temperatura: 10-12°C
IBU: 80
Skład: słód (Pils, Chocolate, Roasted Barley, RYE, CaraAroma); chmiel (Willamette); dynia; papryczki chili habanero
Sugerowana temperatura: 10-12°C
Brak komentarzy
Prześlij komentarz