Choć nie miałem okazji spróbować Headbangera, tak w ręce wpadła mi wersja leżakowana po słodkim białym winie Jurançon. Połączenie wydaje się ciekawe, więc i z jeszcze większą ochotą wziąłem się za sprawdzenie zawartości.
Widzę:
Ładna, ciemnobursztynowa barwa o klarownej przejrzystości. Piana skromniutka i niezbyt atrakcyjnie wyglądająca. Ot, skąpa powłoka o średniopęcherzykowej budowie, która szybko opada do niewielkiej rameczki. Na szkle tworzą się krótkie smugi, które zwiastują oleistą konsystencję.
Ocena: 4.08/5
Czuję:
Dominującą rolę pełni słodki zapach jednak zachowano przyzwoity poziom, dzięki czemu nie jest on przesadzony ani mulący. Dojrzałe owoce tropikalne i cytrusy (występujące pod niemal każdą postacią - świeżą, kandyzowaną, jak i w formie dżemu) łączą się z karmelem i odrobiną miodu. Z kolei wykończenie przynosi ciekawe przełamanie w nutach winogron, białego winna oraz dębowej beczki.
Ocena: 4.2/5
Smakuję:
Bardzo fajny i zaskakujący smak. Z jednej strony mamy półsłodkie i pełne w odczuciach IPA, skontrowane orzeźwiającym charakterem winnego trunku. Pozwoliło to na uzyskanie świetnego efektu, gdzie ciężar stylu ukryto pod płaszczykiem lekkości. Mamy tu przyjemną słodycz kandyzowanych owoców oraz miodu, w delikatnie cukierkowej postaci a'la nimm2. Łagodnie zarysowana goryczka, łączy się w posmaku z cierpkimi, taninicznymi nutami drewna i wina. Alkohol świetnie zamaskowano i czuć go dopiero w głowie.
Ocena: 4.3/5
Słówko końcowe:
Połączenie Imperialnej IPA z beczkami po białym winie, wyszło nad wyraz przyjemnie. Bogato chmielona i solidna w doznaniach pozycja, uzupełniona o winny sznyt dała trunek niebanalny w doznaniach. Kingpin nie zaskakuje w swoich pomysłach i chwała mu za to. Oby tak dalej!
Ocena końcowa: 4.25/5
____________________________________
Imperial IPA leżakowane w beczce po słodkim białym winie AOC Jurançon
Polska
Alc: 8.6%
Ekstrakt: 19.1°
Skład: słody (jęczmienny: Pale Ale, Cara Clair; pszeniczny jasny; żytni), cukier, chmiel (Chinook, Mosaic, Green Bullet, Wilamette, Amarillo, Calypso, Cascade), drożdże Safale US-05
Sugerowana temperatura: 10-12°C
Termin do spożycia: 10.12.2016
Brak komentarzy
Prześlij komentarz