Altbier to górnofermentacyjny styl, wywodzący się z Niemiec. Nazwa ta oznacza "stare piwo", co wiązało się ze starodawnymi metodami wytwarzania trunku. Typowym dla tego stylu jest użycie niemieckich słodów oraz drożdży górnej fermentacji, a następnie długie leżakowanie w niskiej temperaturze. Opisywane piwo jest amerykańską wizją tego stylu, czy równie dobrą jak pierwowzór?
Widzę:
Ciemno brązowa barwa o delikatnym zmętnieniu. Po przelaniu do szkła, tworzy się średnio obfita warstwa piany. Z czasem biała kołderka opada do centymetrowej wielkości i w takiej też formie utrzymuje się do końca degustacji. Na szkle osadza się nieregularna koronka.
Ocena: 4.2/5
Czuję:
W aromacie przede wszystkim wyczuwalna jest praca słodów i drożdży. Zdecydowany, niskolotny zapach tostów i karmelu znajduje wsparcie w konkretnej porcji owoców (truskawki, winogrona, jabłka).
Ocena: 3.8/5
Smakuję:
W smaku czuć sporą słodowość, jednak została ona na tyle dobrze ułożona, że ani trochę nie przeszkadza w degustacji. Podobnie jak miało to miejsce w zapachu, także i tutaj występują owocowe nuty z dodatkiem karmelu i miodu. Przy tym wszystkim nie mogło zabraknąć też i dobrej goryczki. Jej średnia intensywność pełni dobrą kontrę dla słodowej podstawy, dzięki czemu nie odrzuca nas zbytnia słodycz. Średnio wytrawne zakończenie, podczas którego ujawnia się trawiasty finisz. W odczuciu Evan jest średnio treściwy i gładki, wyróżnia się też dobrą pijalnością.
Ocena: 3.9/5
Słówko końcowe:
Nie należę do miłośników niemieckich stylów, dlatego też głównym czynnikiem decydującym o zakupie piwa był ładny kapsel. Ku mojemu zaskoczeniu piwo okazało się być ciekawym przedstawicielem stylu. Jest to także kolejny dowód, poświadczający jak bardzo rozwinęło się browarnictwo w USA. W kraju który do niedawna postrzegany był jako siedlisko najsłabszych sikaczy teraz oferuje piwa w każdym stylu i to na najwyższym poziomie.
Ocena końcowa: 3.91/5
__________________________
Altbier
USA
Ekstrakt: 16,2°
Alc: 6,6%
IBU: 34
Skład: słód (Pilzneński, CaraPils, Vienna), chmiel (Hallertau Mittelfruh), drożdże Ale
Brak komentarzy
Prześlij komentarz