Quadrupel to mocne i ciemne piwo górnej fermentacji. Styl ten rozwinął się w Belgii w odpowiedzi na wprowadzony w 1919 roku zakaz sprzedaży wyrobów spirytusowych. Jako, że przyroda nie znosi próżni, przyczyniło się to do rozwinięcia sprzedaży mocnych piw.
Widzę:
Piwo ma ciemno brązową barwę, z widocznymi drobinkami drożdży. Drobnopęcherzykowa piana tworzy średnio obfitą, beżową warstwę, która pozostawia ładne ślady na szkle.
Ocena: 3.7/5
Czuję:
Średnio intensywny ale za to bogaty aromat, pełen estrów i fenoli, dających nuty ciemnych owoców oraz przypraw. Kwaśność miesza się z lekką słodyczą i pieprznością, zaś w tle ujawniają się alkoholowe akcenty.
Ocena: 4.0/5
Smakuję:
Intrygująca mieszanka smaku kwaśnego, słodkiego i gorzkiego, zwieńczona pikantnym zakończeniem. W dość intensywnym i złożonym smaku możemy odnaleźć m.in.: wiśnie, śliwki, rodzynki, suszone śliwki, karmel oraz kardamon. Wyczuwalny jest wykwinty winny, charakter pochodzący z długiego leżakowania piwa. Goryczka niska, zamiast chmielu mamy tutaj lekką pieprzność oraz pikantność pochodzącą z przypraw. W odczuciu piwo jest średnio treściwe i gładkie o odpowiednim nasyceniu. Alkohol jest bardzo dobrzy ukryty i świetnie wkomponowuje się w całość.
Ocena: 4.0/5
Słówko końcowe:
Klasyczny przykład quadrupla, w którym nuty estrowe mieszają się z nutami fenolowymi, dając piwo o bogaty aromacie i smaku. Całość jest na tyle dobrze zbalansowana, że żaden składnik nie dominuje nad pozostałymi.
Ocena końcowa: 3.96/5
__________________________
Quadrupel
Holandia
Alc: 11,5%