Piwny Radek

Osteroida - Bednary



Kreatywność piwowarów nie zna granic, czego potwierdzeniem może być kolejny ciekawie brzmiący twór, jakim jest Stout Ostrygowy.. Zgadza się, jest to piwo z ostrygami. Browar chwali się, że do uwarzenia piwa użyto 15 kg ostryg na 10 hl piwa. Brzmi dość ciekawie i nie byłbym sobą, gdyby przepuścił okazję spróbowania takiego dziwactwa.

Widzę:
Czarna, zupełnie nieprzejrzysta barwa. Gęsta, beżowa piana, złożona z drobnych pęcherzyków upakowanych na przestrzeni kilku centymetrowej warstwy. Przy opadaniu, piana osadza się na ściankach szkła pozostawiając ładne ślady.
Ocena: 3.63/5

Czuję:
W łagodnym aromacie przewijają się typowo stoutowe nuty - mamy więc słabą kawę, mleczną czekoladę i subtelną dawkę paloności, a wszystko to złagodzone mlecznymi naleciałościami. Ciężko mi doszukać się jakiegokolwiek wpływu ostryg czy też woni innego morskiego ustrojstwa.
Ocena: 3.5/5

Smakuję:
Mimo, że smak nie należy do intensywnych, to śmiało można określić go mianem pełnego. Odczuwalne są nuty słodowe z delikatną słodyczą i palonością, którą dodatkowo łagodzi mleczna gładkość występująca w kawie czy czekoladzie. Delikatna słodkość z podstawy miesza się z wytrawnym wykończeniem tworząc przyjemnie skonstruowaną mieszankę. Finisz jest delikatnie słony, co przypuszczalnie może być zasługą ostryg. W żaden inny sposób nie byłem w stanie doszukać się wpływu owoców morza.  Stout ma słabą goryczkę, która wzmacnia się nieco w finiszu. Pod względem treściwości Osteroida kojarzy mi się ze stoutem owsianym. W odczuciu piwo jest nisko nasycone, co przy tej gładkości sprzyja szybkiemu opróżnianiu szkła.
Ocena: 3.74/5

Słówko końcowe:
Osteroida jest na tyle łagodnym i przyjemnym stoutem, że powinna przypaść do gustu nawet osobom, które zbytnio nie lubują się w tym stylu. Natomiast informację o wykorzystaniu ostryg, potraktuję jako ciekawostkę, gdyż nie odczułem, by miały one jakiś większy wpływ na samo piwo.

Ocena końcowa: 3.67/5
_________________________
Stout Ostrygowy
Polska

Ekstrakt: 12,5°
Alc: 4,3%
Skład: słód, wywar z ostryg, chmiel, drożdże

Brak komentarzy

Prześlij komentarz