W kolejnym przeglądzie Porterów w szranki staną wyroby spod szyldu Browarów Regionalnych Jakubiaka: Ciechan Porter oraz nieco lżejszy Lwówek Porter. Jak owe piwa plasują się względem innych wyrobów w tym stylu? Który z nich okaże się lepszy?
Ciechan Porter - Browar Ciechan
Widzę:
Ciecz odznacza się czarną barwą z brązowymi przebłyskami. Piana beżowa, gęsta, drobnopęcherzykowa, z kilkoma większymi bąblami na powierzchni. Ta dość szybko opada do niewielkiego osadu, by ostatecznie przyjąć formę niewielkiej obwódki. Na ściankach szkła osadzają się pojedyncze ślady piany.
Ocena: 3.51/5
Czuję:
Łagodny aromat, z przeważającą nutą czekolady i karmelu. Dalej pojawiają się lekkie akcenty palone oraz kawa. Aromat stonowany, choć po wymieszaniu nieco się wzbudza, wypuszczając alkoholową woń.
Ocena: 3.25/5
Ocena: 3.25/5
Smakuję:
Smak podążający w kierunku słodkiego, jest kombinacją mlecznej czekolady, zbożowej kawy oraz karmelu. Obecne jest też słabe kakao oraz dojrzałe, słodkie wiśnie w tle. Wykończenie utrzymane w akcentach kwaśno-palonych, będących zasługą ciemnych słodów. Piwo jest dobrze ułożone, gładkie i treściwe, a także nisko nasycone. Goryczka na niewielkim poziomie, bardziej palono-alkoholowa, niż chmielowa.
Ocena: 3.63/5
Słówko końcowe:
Choć aromat skromny, to smak i odczucia z nim związane typowe dla porterów. Piwo jest utrzymane w słodkiej tonacji z wiśniowymi akcentami. Treściwe i gładkie w odbiorze, z dobrze ułożonym alkoholem. Porter Ciechański jest porządnym przedstawicielem stylu, choć do czołówki nieco mu jeszcze brakuje.
Ocena końcowa: 3.53/5
_________________________
_________________________
Porter Bałtycki
Polska
Ekstrakt: 22°
Polska
Ekstrakt: 22°
Alc: 9%
Skład: słód (jęczmienny, karmelowy, monachijski, barwiący), chmiel
Termin do spożycia: 24.03.2015
Lwówek Porter - Browar Lwówek
Widzę:
Czarna barwa z rubinowymi przebłyskami, o wysokim stopniu klarowności. Piana bardzo wstydliwa, przez jakiś moment można zobaczyć jej średniopęcherzykową głowę, jednak nie jest to tak proste, gdyż ta szybko opada, by w końcu całkowicie zniknąć.
Ocena: 3.08/5
Czuję:
Słaby aromat, ledwie wyczuwalny z butelki i niezbyt obfity w szkle. Po przelaniu jest jeszcze gorzej, pojawia się sucha słodowość, siano, karton oraz odorek stęchlizny. Z typowo porterowych klimatów czuć kawę i gorzką czekoladę. Odczuwalny jest też efekt utlenienia, który objawia się w suszonych wiśniach i śliwkach. Ogólnie rzecz biorąc zapach ciężko zaliczyć do przyjemnych.
Ocena: 2.25/5
Smakuję:
Smak suchy, kartonowy, jakby coś ugrzęzło w przełyku. Piwo jest zdecydowanie wytrawne, z cierpkim zakończeniem. Odczuwalna kawa i czekoladopodobne wypełnienie. W posmaku pojawiają są cierpkie wiśnie, czy nawet czereśnie oraz wędzona śliwka. Finisz palono-kawowy, z lekką goryczką oraz wyraźnym alkoholem.
Ocena: 2.44/5
Słówko końcowe:
Piwo ma wybitnie degustacyjny charakter. Wytrawny profil oraz wiśniowy szlif przypomina nieco tanie wina. Jeśli dodamy do tego kartonowe odczucia, rodem ze słabych lagerów, otrzymamy słabe piwo.
Ocena końcowa: 2.47/5
______________________
______________________
Porter Bałtycki
Polska
Polska
Ekstrakt: 18,1°
Alc: 8,5%
Skład: słód (jęczmienny, pilzneński, monachijski, karmelowy, palony), chmiel
Termin do spożycia: 31.05.2015
W ślepej próbie robionej przez Kopyra Ciechan Porter wśród wszystkich produkowanych w PL pierwsze miejsce, Lwówek czwarte mimo, że Lwówek to 4 stopnie plato mniej. Sam często pije i uważam, że to świetne portery, tak więc musisz jeszcze trochę tematów ciemniaków liznąć żeby faktycznie mieć pogląd. Link do rzetelnej oceny :
OdpowiedzUsuńhttp://blog.kopyra.com/index.php/2015/01/15/wielki-test-porterow-baltycki-final/
A czy Kopyr jest jakaś wyrocznia, od której nie można mieć odmiennego zdania? :D Nie wiem ile wg Ciebie należy wypić porterów, by opis był rzetelny, niemniej jednak trochę tego wypiłem i jak dla mnie świetnym piwem jest np. Komes, Ciechan jest dobry, zaś Lwówek z takimi cechami już mi zupełnie nie odpowiada.
OdpowiedzUsuńŻeby porównywać obie recenzje tych piw to najpierw by musieli pić te same warki w takich samych warunkach, a nie różne... przecież dwie warki tego samego piwa często różnią się i to sporo.
OdpowiedzUsuń