Piwny Radek

Chimay Triple - Bières de Chimay



Drugim z zapowiadanych piw jest jeden z najsłynniejszy browarów klasztornych czyli Chimay, w którym to piwa warzone są od 1862 r.

Widzę:
Złocisto-pomarańczowa barwa o lekkim zmętnieniu. Biała, drobnopęcherzykowa piana układa się w średnio obfitą ale trwałą warstwę, ładnie ozdabiającą ścianki szkła.
Ocena: 3.98/5

Czuję:
Bardzo przyjemny i delikatny aromat, składający się z mieszanki owoców (cytryna, brzoskwinia, morela, banan), kwiatów oraz lekkiej słodowości. Całość układa się w  przyjemne dla nozdrzy, typowo belgijskie klimaty.
Ocena: 3.9/5

Smakuję:
Powielają się walory zapachowe, a więc mamy słodowo-owocowy profil z nutą kwiatów, skromną porcją drożdży oraz krztą przypraw. Całość jest zaprawiona lekko alkoholem oraz zwieńczona delikatną goryczką. Wszystkie składowe są należycie zgrane, co w efekcie daje łagodne piwo o orzeźwiającym charakterze, które dobrze współgra ze średnio-wysokim nasyceniem.
Ocena: 3.9/5

Słówko końcowe:
Oto jedno z lepszych piw belgijskich jakie miałem okazję wypić. Charakterystyczne cechy tripla zostały zaprezentowane w delikatnym wydaniu, z dobrze ułożonym alkoholem i pozbawione tego natrętnego rozpuszczalnika. Tak smakuje małe, klasztorne dzieło.

Ocena końcowa: 3.9/5
___________________________
Tripel
Belgia

Ekstrakt: 17,3°
Alc: 8%
Zalecana temperatura: 6-8 °C