Piwny Radek

Padrino Porter - Edge Brewing



Kolejny browar ze słonecznej Hiszpanii. Założony w Barcelonie przez dwóch amerykanów, Edge Brewing został ogłoszony przez portal ratebeer.com za najlepszy debiutujący w 2014r. browar na świecie. Zapowiada się obiecująco, tym bardziej gdy w rączki wpadnie taka perełka jak Porter z ziarnami kakao i madagaskarskiej wanilii.

Widzę:
Barwa czarna z ciemnobrązowymi prześwitami. Piana obfita na dwa palce, drobnopęcherzykowa. Z czasem osuwa się do skromnego nalotu, pozostawiając ładny lacing na szkle.
Ocena: 3.69/5

Czuję:
Średnio intensywny aromat z wybijającą się na pierwszym planie wędzoną śliwką. Dalej mamy pełno czekolady (zarówno tej gorzkiej jak i mlecznej), która pojawia się towarzystwie kakao i kawy. Całości dopełnia woń wanilii oraz czekoladek wiśniowych z alkoholem.
Ocena: 3.66/5

Smakuję:
Już pierwszego łyk przynosi nam obfity smak gorzkiej czekolady oraz kakao. Wyraźnie wyczuwalna jest też paloność, która łączy się z wędzonką i wanilią w posmaku. Duża ilość ciemnych słodów odpowiada za akcenty melanoidynowe, reprezentowane przez przypalony chleb. Goryczka słodowa i sucha, co budzi skojarzenia z orzechami włoskimi. Piwo ma całkiem przyzwoite ciało, któremu towarzyszy niskie nasycenie. W odczuciu jest zdecydowanie wytrawne. Całe szczęście alkohol pozostaje niewyczuwalny.
Ocena: 3.49/5

Słówko końcowe:
Muszę przyznać, że jeszcze nie spotkałem się z taką kompozycją. Porter jest wytrawny i intensywnie czekoladowy, do tego dochodzi paloność, akcenty wędzone oraz owocowe (niestety tylko w zapachu). Dobre piwo, choć z chęcią skosztowałbym trunku w słodkiej odmianie :)

Ocena końcowa: 3.55/5
____________________________
Porter
Hiszpania

Alc: 6,9%
IBU: 38
Skład: barley malt, hops, organic cacao nibs, Madagascar vanilla beans
Sugerowana temperatura: 10-12°C
Termin do spożycia: 14.04.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz