Węgrzy nie słyną specjalnie z piw craftowych. Również niedostępność ich oferty na naszym rynku, czyni ten region dość egzotycznym zakątkiem w świadomości nawet wprawionych craftożłopów. Jednak dzięki dobroci Pana Marka, mam okazję spróbować, co tam "słychać" u bratanków Węgrów. Tym razem padło na porter, więc z jeszcze większą ciekawością zabrałem się do degustacji.
Widzę:
Wygląd ciężko określić mianem atrakcyjnego. Piwo ma ciemnobrązową barwę o błotnistym zmętnieniu. Na wierzchu tworzy się brzydka warstwa grubobąblastej piany, której ilość powoli opada do grubej obręczy. Na ściankach szkła odkładają się spore płaty piany, po których zostają długie smugi, co wygląda jakby trunek sobie popłakiwał. Pocieszeniem jest tu ciekawy kapsel oraz całkiem ładna etykieta w minimalistycznym stylu.
Ocena: 2.93/5
Czuję:
Słodowy, nieco szorstki aromat spalonej skórki chleba, kawy oraz gorzkiej czekolady. Miejscami pojawia się także nieco nut tostowych z niewielką ilością orzechów.
Ocena: 2.75/5
Smakuję:
Dość charakterystyczny smak, wynikający z połączenia nut orzechowych oraz chleba żytniego ze spaloną skórką. Nieco dalej ujawnia się mocno rozwodniona kawa z długim posmakiem skórki chleba. Wykończenie suche i wyraźnie tostowe. Piwo jest gorzkie, co silnie kojarzy się z orzechami włoskimi. W odczuciu wytrawne, wodniste, a przy tym także nisko nasycone.
donMaciej smakuje: To smakuje jak żurek w chlebie podawany u Babci Maliny (resto), czy też nawet przypalonka z placków ziemniaczanych. Piwo nie traci właściwości i chlebuś jest przez cały czas bardzo wyczuwalny.
Ocena: 2.6/5
Słówko końcowe:
Bardzo przeciętne piwo, na dobrą sprawę nie mające nic wspólnego z porterem. Niezbyt ciekawy aromat oraz toporny sucho-gorzki smak nie znajduje żadnego przełamania, co czyni z tego piwa dość ciężką pozycję w odbiorze. Niestety ale po raz kolejny słabiutko u Węgrów.
Ocena końcowa: 2.67/5
Panie Marku dziękuję za dostarczenie piwa. Tylko nie gniewaj się za tak niską ocenę ;)
____________________________________
Porter
Węgry
Alc: 5%
IBU: 24
Termin do spożycia: 08.05.2016
Brak komentarzy
Prześlij komentarz