Cóż za zmiana. Niegdyś pojawienie się rzemieślniczego RISa było nie lada wydarzeniem. Obecnie wchodząc do specjalistycznego sklepu, bez większych problemów można znaleźć kilka tego typu pozycji. Jednym z takich przypadkowych zakupów jest Rye RIS z browaru Stu Mostów.
Widzę:
Dolną część szkła spowija czarna, nieprzejrzysta ciecz. Zaś ostatnią ćwiartkę naczynia zajmuje puszysta warstwa drobnopęcherzykowej piany, pulchniutkiej i delikatnej u wierzchu. Czas redukuje jej objętość do skromnej powłoki, a mimo to na szkle ostaje się ładny lacing.
Ocena: 3.42/5
Czuję:
Pierwszy węch zapowiada się obiecująco - czekolada, karmel oraz sporo nut mlecznych. Z czasem aromat znacznie słabnie, pozostawiając mocno słodowy trzon uzupełniony żytem i kakao. W połowie zapach staje się już na tyle monotonny i męczący, że przypomina koncernowe ciemniaki walące spirytusowym alko.
Ocena: 2.75/5
Smakuję:
Początek całkiem przyjemny - lekka słodycz czekolady i karmelu połączona z nutami mlecznymi. W wykończeniu z kolei obecna jest kawa, która kończy się delikatnie palonym finiszem z popiołową goryczką. Dobry smaczek uzupełniają przyjemne odczucia w postaci wysokiej pełni oraz gładkości. Również alko wydaje się sprawnie zamaskowany jak na te 10%. Jednak z czasem jak to w życiu bywa, cały urok prysł. Zaczyna dokuczać straszna monotonność, czekolada zmienia się w tani wyrób czekoladopodobny, słodowość staje się strasznie męcząca, a na domiar tego wszystkiego szaleje rozbuchany alkohol.
Ocena: 2.9/5
Słówko końcowe:
Choć początek zapowiadał się obiecująco, tak później wszystko się spieprzyło. Mimo, że butelka ma małą pojemność, to i tak nie byłem w stanie wypić całości. Zdecydowanie jedna ze słabszych pozycji w lidze RISów.
Ocena końcowa: 2.92/5
____________________________________
Rye RIS
Polska
Alc: 10.2%
Ekstrakt: 23°
IBU: 62
Skład: słody (pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, monachijski, pszeniczny czekoladowy, barwiący), cukier, chmiel (Magnum, Tettnanger), drożdże
Sugerowana temperatura: 10-12°C
Termin do spożycia: 23.03.2017
Brak komentarzy
Prześlij komentarz