Piwny Radek

Król Lata / le Roi de l’Eté - Pinta & Brasserie du Pays Flamand



Szukając piw na upalne dni, niespodziewanie natrafiłem na przybywającego z Pintowych krain Króla Lata. Czy owy Król będzie moim wybawieniem w tych ciężkich czasach?

Widzę:
Mocno zmętniony płyn o żółtej barwie. Na jego powierzchni rozciąga się średniopęcherzykowa, niezbyt obfita ale puszysta powłoka, która dość szybko opada, pozostawiając za sobą całkiem ładny lacing. Z kolei na dnie pływają grube kawałki drożdży.
Ocena: 3.69/5

Czuję:
Delikatny słodowo-cytrusowy aromat z typową na Wita nutą przypraw w postaci kolendry i goździka. Początkowo wyczuwalna jest także lekka siarka, zaś po ogrzaniu (choć przy takim słońcu, powinienem raczej napisać ugotowaniu) pojawia się DMS w postaci gotowanych warzyw.
Ocena: 3.0/5

Smakuję:
Piwo jest bardzo lekkie i gładkie. Z gęstego, owsianego tła wyłaniają się wytrawno-kwaśne owoce: cytrusy, grejpfrut, gorzka pomarańcz. Trunek jest niesamowicie pijalny i wlewa się w gardziel dużymi łykami. Jednak po kilku takich hausatch nasila się goryczka tworząc gorzko-cierpkie zakończenie. Im bliżej końca tym bardziej wyczuwalne stają się drożdże, które przypominają nierozpuszczony do końca Vibovit. Przy tak wysokim nasyceniu trunek zachowuje gładkość i jest całkiem przyjemny w odbiorze. Najlepiej zostawić w butelce kilka centymetrów piwa razem z osadem drożdżowym.
Ocena: 3.43/5

Słówko końcowe:
Tak nieznośna pogoda jest dość ciężkim przeciwnikiem do pokonania. Przekonał się o tym także Król Lata, który mocno osłabiony promieniami słońca zaliczył kilka wpadek. Był to niezwykle ciężki bój, choć wojak walczył dzielnie. Widząc jednak co pokazał w starciu, myślę że warto dać mu kolejną szansę.

Ocena końcowa: 3.36/5
_________________________
Hoppy Oatmeal Witbier
Polska/Francja

Ekstrakt: 11.5°
Alc: 4%
IBU: 38
Skład: słody (jęczmienny, pilzneński, pszeniczny jasny); płatki owsiane; chmiel (Strisselspalter, Citra); suszona skórka słodkiej pomarańczy; skórka świeżej pomarańczy; skórka gorzkiej pomarańczy curacao; kolendra; drożdże Safebrew S-33
Sugerowana temperatura: 6-7°C
Termin do spożycia: 29.12.2015