Piwny Radek

Piwny Radek płakał jak degustował #6: Cytron - Bednary


Browar Bednary jako remedium na letnie dni proponuje najprostsze środki. Na takie okoliczności przygotowano single hop (Citra), single malt (Pale Ale) z dodatkiem skórki cytryny. Czy taka receptura rzeczywiście sprawdzi się?

Widzę:
Lekko zmętniona, złocista barwa. Na niej pojawia się dość obfita średniopęcherzykowa piana, która szybko rozpada się do niewielkiego nalotu.
Ocena: 3.11/5

Czuję:
Fffuuuuuujjj! Co tak tu śmierdzi? W pierwszych nutach wydobywa się nuta skarpet oraz mokrej ściery, a jakby tego było mało dochodzi jeszcze siano, siarka oraz karton. Następnie mamy zgniłe jajka i tak, że naprawdę wali jajami po nozdrzach! Gdzieś między tym wszystkim wyczuwalna jest uboga nutka cytryny. Ostatecznie, po krótkim odstaniu, piwo przybiera woń alejki w markecie, gdzie cała okolica została wypełniona odorem ze stłuczonego koncerniaka oraz kilkudniowym potem pracownika wykładającego towar. Myślę, że zmieszczenie tak rozbudowanych walorów w jednej buteleczce można uznać za sztukę.
Ocena: 1.35/5

Smakuję:
Bardzo drzewny posmak, jakbym wsadził sobie do gęby kawałek wyschniętego na słońcu drewna. Dalej pojawia się skąpa nuta trawy oraz słodowość niczym z taniego piwa. W wykończeniu ujawnia się cytryna, która w całej kompozycji wypada wyjątkowo biednie. Goryczka średnio intensywna, zalegająca i mało przyjemna w odbiorze. Finisz delikatnie kwaskowy, co w połączeniu z niską treściwością i średnim wysyceniem nie daje nadziei na jakikolwiek komentarz pozytywny.
Ocena: 1.95/5

Słówko końcowe:
Bednary zalicza porządną wtopę. Nie pamiętam kiedy ostatnio trafiłem na tak słaby craft. Piwo jest ewidentnie wadliwe, nieprzyjemny aromat oraz biedny smak wskazywałyby na kiepskiej jakości surowce, które znaleziono gdzieś przy porządkowaniu magazynu. Radzę omijać z daleka.

Ocena końcowa: 1.94/5
_____________________
Summer Ale
Polska

Ekstrakt: 10.5°
Alc: 4.0%
IBU: 30
Skład: słód (Pale Ale); chmiel (Citra); suszona skórka cytryny, drożdże Safale S-04
Sugerowana temperatura: 10-12°C
Termin do spożycia: 15.11.2015