Piwny Radek

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel - Brasserie d’Achouffe (Duvel-Moortgat)



Jak wypada połączenie Double IPA z Triplem w wykonaniu konserwatywnych Belgów? Ciężkie style, spora zawartość alkoholu - czyżby więc szykowała się potężna pozycja?

Widzę:
Pomarańczowa, zmętniona ciecz z pływającymi na dnie drobinkami drożdży. Pięknie prezentuje się także piana - puszysta, mega obfita złożona z drobnej wielkości pęcherzyków powietrza. Biała czapa jest niesamowicie trwała i nawet po wypiciu piwa, na dnie szkła pozostaje kilkucentymetrowa warstwa drobnopęcherzykowego puchu.
Ocena: 4.3/5

Czuję:
Aromat nie jest specjalnie obfity ani intensywny, nie można mu jednak odmówić orzeźwiającego działania. W pierwszych akordach przeważają kwaskowe nuty cytryny oraz trawy cytrynowej, do których dołącza słód. W następnej kolejności ujawnia się belgijskie oblicze pod postacią drożdży, przypraw oraz owoców (brzoskwinia, morela, banan). W końcówce do głosu dochodzą nuty chmielowe w kwiatowej odmianie.

donKazimierz: Ładny zapach, świeży i rześki.
donMaciej: Początkowo lekko słodki zapach, później przechodzi w kwiaty, dając zupełnie inny aromat niż na początku. 
Ocena: 3.5/5

Smakuję:
Z początku przeważa belgijska strona smaku: drożdże, słody pszeniczne i żółte owoce. Z czasem zaś przychodzi chmielowa kontra, wnosząca do kompozycji nuty kwiatowe i sosnowe. Wykończenie cytrusowo-ziołowe z fenolowym posmakiem. Goryczka delikatna i krótka. Ogólnie zapach można scharakteryzować jako słodko-gorzki. Piwo jest niesamowicie lekkie i mega pijalne, o orzeźwiającym działaniu, co wspomaga wysokie nasycenie.

donMaciej: Rewelacyjny smak na wejściu: mango, brzoskwinia. Kwaśne i gorzkawe.
donKazimierz: Dawno nie piłem tak dobrego i orzeźwiającego piwa. Ma dobrą goryczkę i fajne zakończenie. Nie ma też takiego kopa jak lubię ale i tak jest bardzo dobre.
Ocena: 3.9/5

Słówko końcowe:
Bardzo dobre połączenie belgijskiej podstawy z chmielowym wykończeniem. W efekcie czego powstało lekkie i sesyjne piwko, które można łoić jedno za drugim w cieplejsze dni. Ciężko mi jednak zrozumieć ideę stworzenia 9% siłacza. Także ze stylowością jest na bakier, piwo jest zbyt lekkie i łagodne zarówno jak na Tripla czy Double IPA. Niemienia to jednak faktu, że pozycja jest jak najbardziej godna uwagi.

Ocena końcowa: 3.85/5

______________________
Belgian Double IPA
Belgia

Alc: 9%
Ekstrakt: 23°
IBU: 59
Skład:chmiel (Tomahawk, Amarillo, Saaz)
Sugerowana temperatura: 4-10°C (zdecydowanie trzymałbym się tej górnej granicy)
Termin do spożycia: 11.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz