Imperial Blablabla, pod tą dość oryginalną nazwą, kryje się Barley Wine leżakowany w beczkach po Bunnahabhain - whisky pochodzącej z wyspy Islay. Malty z tego regionu charakteryzują się z mocno torfowym i dymnym profilem. Czy znajdzie to swoje odzwierciedlenie także w piwie?
Widzę:
Na etykiecie, znad rzucającej się w oczy nazwy, spogląda posępna sowa. Chętnie zobaczyłbym ją na kapslu w miejsce obecnego golasa.
Barwa bardzo ciemna, z przebijającymi się pod światło brunatnymi przebłyskami. Piana przyjmuje postać skromnej obrączki, która jak na tak mocne piwo, utrzymuje się nadzwyczaj długo.
Barwa bardzo ciemna, z przebijającymi się pod światło brunatnymi przebłyskami. Piana przyjmuje postać skromnej obrączki, która jak na tak mocne piwo, utrzymuje się nadzwyczaj długo.
Ocena: 3.37/5
Czuję:
Zapach jest ładny. Czuć syropowatą słodycz, którą uzupełniają nuty wanilii, karmelu i rodzynek. Lecz gdy wchodzi: dąb, torf, beczka i alkohol, zapach staje się szorstki jak przy mocniejszych trunkach. Wszystko naprawdę mocno przesiąkło whisky, przez co ciężko oprzeć się wrażeniu, jakoby piło się nieco łagodniejszą wersję szkockiego specjału.
Ocena: 3.95/5
Smakuję:
Smak z kolei jest ostry i wytrawny, czemu towarzyszy intensywny, palono-ziemisty wtręt. Nie ma najmniejszych wątpliwości skąd wywodzą się te akcenty - whisky, whisky, whisky. Następnie w tle obecna jest wanilia z dębiną, zaś w wykończeniu pojawia się nieco owocowej kwaskowości. Wszystkiemu towarzyszy wyraźna, słodowo-palona gorzkość. Piwo jest zdecydowanie ciężkie i degustacyjne, co dobrze koresponduje tutaj z pełnym cielskiem. Alkohol oczywiście wyczuwalny, w naturalny sposób zbliżony do whisky - uderzenie zdecydowanie mocnego smaku z palącym zacięciem. Nasycenie nie mogłoby być inne, niż niskie.
donKazimierz smakuje: Trochę kwaskowate. Finisz ostry, że aż w gardle drapie. To piwo byłoby idealne do cygara.
donKazimierz smakuje: Trochę kwaskowate. Finisz ostry, że aż w gardle drapie. To piwo byłoby idealne do cygara.
Ocena: 4.0/5
Słówko końcowe:
Chyba nie piłem jeszcze piwa, które tak bardzo
przeszłoby
whisky (co w tym przypadku, akurat bardzo mi odpowiada). Piwo smakuje wręcz jak jakaś delikatniejsza odmiana whisky, co w połączeniu z piwną naturą daje naprawdę ciekawą kompozycję. Pozycja jak najbardziej warta spróbowania.
Ocena końcowa: 3.91/5
________________________________
________________________________
Barley Wine aged in whisky casks
Holandia
Alc: 13.4%
IBU: 60
Data butelkowania: 27.03.2015
Brak komentarzy
Prześlij komentarz