Piwny Radek

Wabi-Sabi JPA - Baird Beer



Czyż połączenie Ameryki z Indią [Pale Ale] z zawarciem dodatkowych składników w postaci wasabi i zielonej herbaty nie brzmi ciekawie? Co więcej gdy odpowiada za to browar z Japonii, rozbudzają się oczekiwania na zupełnie pojechane rzeczy. Jak to się sprawdzi w Wabi-Sabi?

Widzę:
Jasnożółta, nieco przybrudzona barwa o lekkim zmętnieniu i niewielkim osadzie na dnie. Skromniutka piana przyjmuje postać trwałej pierzynki.
Ocena: 3.34/5

Czuję:
Zapach jest bardzo delikatny. Z początku czuć woń słodów i kwiatów, do których z czasem przebija się zleżały miód oraz akcenty słomiano-ziemiste.

donMaciej czuje: Delikatne rzygi niemowlęce, ale one są takie jak to teść mówi "one nie śmierdzą, są bezwonne".
Ocena: 3.21/5

Smakuję:
Piwo jest leciutkie i przyjemnie gładkie, tak jakby w recepturze zawierała się laktoza. Poza tym jest też nieco kwiatów, miodu oraz dojrzałej, soczystej gruszki. Mimo niskiej goryczki, piwo jest doskonale zrównoważone i absolutnie nie czuć w nim żadnej słodyczy. Całość uzupełnia niskie nasycenie oraz średnia treściwość.

donMaciek smakuje: Przyjemne i lekkie, takich tu mógłbym nawet sporo wypić. Gładkie i wcale nie jest słodkie.
Ocena: 3.38/5

Słówko końcowe:
Nakręciłem się na jakąś niezwykłą pozycję, a tymczasem dostałem bardzo przystępne i lekkie piwo. Herbata owszem jest delikatnie wyczuwalna w ziemisto-ziołowych akcentach, ale wasabi to już chyba wysypało się gdzieś obok i na wypadek jakby coś przypadkowo wpadło to browar zapobiegawczo ostrzegł o jego obecności. Ogólnie piwo jest całkiem dobre, choć nie ukrywam, że oczekiwałem czegoś więcej..

Ocena końcowa: 3.33/5
______________________
Japan Pale Ale
Japonia

Ekstrakt: 14°
Alc: 6.5%
IBU: 50
Skład: słód (Pilsner, Maris Otter, Munich), chmiel (Sorachi Ace, Santiam, Perle, Spalter, Tettnanger, Hersbrucker), drożdże, Wasabi, Green Tea
Sugerowana temperatura: 12-14°C
Termin do spożycia: 01.09.2016

Brak komentarzy

Prześlij komentarz