Dobrym zwieńczeniem porterowego przeglądu, będzie odniesienie się do wyrobów z zagranicy. Za jeden z lepszych reprezentantów stylu uważa się wyrób browaru SmuttyNose. Jak amerykańcy radzą sobie w naszym rodzimym stylu?
Widzę:
Ciecz jest bardzo ciemna, choć pozostaje jeszcze utrzymana w brązowej tonacji. Na powierzchni tworzy się skromna piana, która bardzo szybko całkowicie znika.
Ocena: 4.01/5
Czuję:
Typowy dla portera zapach, a więc nie mogło zabraknąć czekolady, ciemnych owoców i słodów. Zapach zdecydowany jak przystało na porządny porter. Choć z czasem potrafi przybłąkać się delikatnie piwniczna nutka, która tylko nadaje mu niezwykłości.
Miniu czuje: Czuję tu ogórek kiszony!
donMaciej czuje: Zbutwiała nuta przypominająca grzyby.
Miniu czuje: Czuję tu ogórek kiszony!
donMaciej czuje: Zbutwiała nuta przypominająca grzyby.
Ocena: 4.2/5
Smakuję:
Treściwy w odczuciu płyn wypełniono czekoladą z dodatkiem lekkiej paloności kawy i słodów. Piwo ma półsłodki profil w czym utwierdza nas smaczek ciemnych owoców (wiśnie, śliwki) oraz rodzynek. W oddali obecnr są także nuty wanilii, które mieszają się na finiszu ze szlachetnym alkoholem i goryczką. Wszystko wyśmienicie ze sobą współgra, dając trunek wysokich lotów. Nasycenie na niskim poziomie.
Miniu smakuje: Podobny do naszych krajowych, jednak doceniam smak oraz klasę tego piwa i bardzo mi smakuje.
Miniu smakuje: Podobny do naszych krajowych, jednak doceniam smak oraz klasę tego piwa i bardzo mi smakuje.
Ocena: 4.42/5
Słówko końcowe:
Amerykańcy osiągnęli taki poziom sztuki browarniczej, że żaden styl nie stanowi dla nich problemów. Także i tu uwarzyli naprawdę pierwszorzędny porter. Jakbym miał pozycjonować najlepsze portery to byłby brązowy medal, zaraz po Jurajskim Porterze oraz drugiej warce Imperatora.
Ocena końcowa: 4.32/5
____________________________
____________________________
Baltic Porter
USA
Ekstrakt: 22°
Alc: 9%
IBU: 40
Skład: słód (North American 2-Row, Munich 10L, Caramunich, Carahell, Carafa II DH), chmiel (Sterling)
Sugerowana temperatura: ~10°C
Brak komentarzy
Prześlij komentarz