Było już lekkie i orzeźwiające Prairie, to teraz dla równowagi coś mocniejszego. Imperial Stout leżakowany w beczkach po tequili, oto Ok-Si ;)
Widzę:
Kolejna ciekawa i wypełniona po brzegi etykieta, przez co zabrakło informacji o samym piwie. Na szczęście sytuację wizerunkową w moich oczach ratuje świetny kapsel ;)
Z butelki wyłania się czarna ciecz z brunatnymi przebłyskami. Piana przybiera postać skromnego okręgu o drobnopęcherzykowej strukturze, która pomimo swojej niewielkich rozmiarów tworzy ładne wzorki na szkle.
Ocena: 4.01/5
Czuję:
Intensywny zapach powstały z połączenia świeżo palonej kawy, czekolady z dużą zawartością kakao oraz tequili. Silnie odczuwalne są także nuty dębowe oraz dymu, za którymi skrywają się wiśnie i śliwki w czekoladzie, karmel oraz wanilia.
Ocena: 3.75/5
Smakuję:
Od samego początku towarzyszy mi mocno dębowy smak od którego aż cierpnie język. Sytuację próbuje załagodzić gorzka czekolada, karmel oraz ciemne owoce. Daremnie. Wpływ tequili i dębowej beczki zdecydowanie dominują w tym piwie. Na drugim planie jest już typowy stout z palonym słodem, kawą, kakao oraz wanilią. Piwo jest wytrawne, co w połączeniu z ostrym alkoholem oraz ziołowo-trawiastym wykończeniem, daje degustacyjny trunek. Początek przypomina nieco słodki syrop na gardło. Zaraz potem pojawia się dębina oraz alkohol, który szybko rośnie w siłę i spływając przez gardziel mocno rozgrzewa przełyk. Goryczka palono-alkoholowa z towarzyszącym jej odczuciem cierpkości i nieco suchym - drewnianym wykończeniem. Pełnia na poziomie średnim oraz niskie nasycenie dają delikatnie kremową substancję.
Ocena: 3.77/5
Słówko końcowe:
Prairie z beczek po tequili wycisnął chyba 600% możliwości. Choć przy tak wielkim wpływie meksykańskiego trunku rzekłbym nawet, że nie opróżniono beczek do końca i zmieszano ich zawartość z piwem. Nie należę do miłośników tequili, także ciężko cieszyć mi się jej walorami, które tak bogato tu występują, niemniej jednak doceniam kunszt pracy browaru.
Ocena końcowa: 3.79/5
________________________
Imperial Stout Aged in Tequila Barrels
USA
Alc: 12%
Sugerowana temperatura: 14-16°C
Sugerowana temperatura: 14-16°C
Brak komentarzy
Prześlij komentarz