Piwny Radek

Z pokalem przez: nie tylko Hiszpania #2

Druga część wyprawy po Hiszpanii, a w niej rozpiska po piwach zagranicznych. Tak się złożyło, że listę opanowały różne (po)twory Heinekena.




Sol - Cuauhtémoc Moctezuma Brewery (Heineken)


Sikowato-słomkowa barwa ze średniopęcherzykową pianą, która szybko opada do skromnej warstewki. Wystarczy wziąć malutki wdech, by poczuć intensywny smród skarpet, kukurydzy oraz popcornu. W smaku to samo, jakbym wpierdzielał kolbę kukurydzy z masłem, zagryzając popcornem. Dawno nie spotkałem się z takim dziadostwem.

Ocena końcowa: 1.14/5
________________________
Lager
Meksyk

Alc: 4.5%
Termin do spożycia: 07.2016



Murphy’s Irish Red Beer - Heineken


Czysty zapach z wyczuwalną nutą karmelową. Smak zaś przynosi melanoidyny (skórka chleba, ciemne pieczywo), karmel oraz nieco kawy i metalizy. Wykończenie delikatne z odrobinką cytrusowego posmaku. W odczuciu zbyt wodniste, co przekreśla to piwo w moich oczach.

Ocena końcowa: 2.84/5
______________________
Irish Ale
Holandia

Alc: 5%

Termin do spożycia: 03.2016



Judas - Brouwerijen Alken-Maes (Heineken)


Dość klarowna złocista barwa, a na niej średnio obfita piana, która powoli redukuje się do skromnych wysepek. Zapach typowy jak na belga: guma balonowa, brzoskwinia, cytryna, figi, a zaraz obok plastik i alkohol. W smaku dominuje kwaśność oraz alkohol, który z czasem staje się co raz bardziej intensywny. Wykończenie lekko cierpkie, pozbawione goryczki. Mocny średniaczek.

Ocena końcowa: 2.6/5
________________________
Belgian Strong Ale
Belgia

Alc: 8.5%
Termin do spożycia:  17.10.2016

Podsumowanie:

Przed zakupami warto sprawdzić, kto tak naprawdę stoi za daną marką, co pozwoli uniknąć rozczarowania. Heineken w każdym z piw oferuje jedynie cząstkę danego stylu, jakby celowo wycięto część walorów smakowych. Może browary koncernowe swoje wyroby powinny sprzedawać jako półpiwa? Podsumowując: Murphy's i Judas to mocno przeciętne piwa i lepiej poszukać innych przedstawicieli stylu. Z kolei nie mieści mi się w głowie, jak można było wypuścić taki kukurydziany pomyj jak Sol?!?

Brak komentarzy

Prześlij komentarz